3 Basis belichtingstechnieken voor ieder soort onderwerp

3 Basis belichtingstechnieken voor ieder soort onderwerp

Senta Bemelman 330
Leer hoe je drie soorten onderwerpen altijd goed belicht met behulp van deze handige tutorial!

Er zijn twee soorten licht: omgevingslicht en reflecterend licht waar je als fotograaf of videograaf mee te maken krijgt. Omgevingslicht betreft het aanwezige licht op het onderwerp en de omgeving. Dit type licht kan je door middel van een belichtingsmeter vaststellen.  Reflecterend licht betreft het licht dat op je onderwerp terecht komt en in hoeverre dit reflecteert naar de camera. Dit wordt door de metering in je camera geregistreerd en gelezen.

Voorwerpen

Voorwerpen die je filmt of fotografeert kunnen binnen drie categorieën vallen. Een onderwerp kan reflecterend (spiegel), transparant (fles) of neutraal (gezicht) zijn. Een reflecterend onderwerp kun je het beste met reflecterend licht belichten. Dit kan bij een spiegel bijvoorbeeld door te kijken waar het licht heen gereflecteerd wordt als je het op de spiegel schijnt en vervolgens het punt waar het terecht komt zelf te belichten. Zo wordt dit teruggekaatst en licht de spiegel op. Voor een gezicht gebruik je vooral het omgevingslicht om dit op te lichten. Bij transparante voorwerpen is het lastig en moet je juist de achtergrond belichten voor een goede foto. Bekijk in de onderstaande video in rap tempo hoe je aan de slag gaat met dit soort belichtingen.

Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta