28 uur Dubai in een paar minuten

daniellevangorkom 1696
Dubai, de hoofdstad van het gelijknamige emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten, groeiden in no-time uit tot een rijke stad vol pracht en praal. Gerard Donovan stopte twee zonsonder- en zonsopgangen van deze stad in een film van 2,5 minuten.

De film is een time-lapse van Dubai. Time-lapse is een techniek waarbij de maker telkens, bijvoorbeeld om de minuut, vanuit hetzelfde standpunt foto's maakt. Daarna monteer je deze foto's achter elkaar en laat je deze snel afspelen. Hierdoor ontstaat een film. De techniek zorgt ervoor dat effecten zichtbaar gemaakt kunnen worden die normaal niet opvallen omdat ze te traag zouden verlopen. Door de time-lapse-techniek toe te passen kun je dus bijvoorbeeld 28 uur in 2,5 minuten laten zien.

Volgens Gerarld Donovan is het belangrijk dat je een goede combinatie van het diafragma en de iso-waarde instelt. Zodat je het lichtste en donkerste moment van de dag goed kunt vastleggen. Donovan gebruikte een vast diafragma van f/5.6 en iso-waarde van 320. De sluitertijd werd automatisch aangepast en varieerde van 1/2500e tot 6 seconden.