200 rolletjes om een timelapse te maken

200 rolletjes om een timelapse te maken

Fokelien Broekstra 339
We zien ze steeds vaker voorbij komen, de timelapse video’s. Inmiddels is het een ware hype geworden om een timelapse te maken. In 1997 was een timelapse maken nog helemaal niet zo gebruikelijk. Er werden voor dit filmpje 200 rollen van 35mm gebruikt.

Reclame voor Nikon F5

Alastair Thain maakte onderstaande timelapse met de Nikon F5. Het filmpje werd gemaakt om te laten zien dat de camera op dat moment de snelste in zijn klasse ter wereld was, hij kon acht foto’s achter elkaar maken en dat was twintig jaar geleden heel wat. Om te bewijzen hoe snel de camera was, hebben ze de timelapse gemaakt. Natuurlijk is wat daar te zien is niks met de huidige camera’s.

 

200 rollen van 35mm

Alastair Thain maakte de timelapse van de Nikon F5 met 200 rollen film. Hij gebruikte de 35mm variant waar 36 foto’s op gemaakt konden worden. Dat zijn dus z’n 7200 foto’s. Deze moesten allemaal ontwikkeld worden en vervolgens netjes gesorteerd en bewerkt. Het koste dus ontzettend veel tijd om de timelapse te maken.

Niet de eerste timelapse

Het timelapse filmpje met de Nikon F5 was niet de eerste timelapse die ooit gemaakt werd met een fotocamera. Georges Méliès maakte de allereerste timelapse ooit. Hij maakte zijn timelapse eerder in 1897. Maar des al niet te min is de timelapse met de Nikon F5 een stuk vloeiender in zijn overgangen tussen de verschillende foto’s.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien