10 tips voor filmen in slow-motion

10 tips voor filmen in slow-motion

Senta Bemelman 3364
Gebruik deze tips voor mooie slow-motion video’s! Kijken!

Je camera gebruiken voor film is niet nieuw. Maar met deze filmtips maak jou nog betere video’s. De tips komen voort uit de filmwereld.

Niet zonder reden

Slow-motion is een krachtig middel in de filmwereld om een onderdeel van het verhaal te benadrukken of de spanning op te bouwen. Een slow-motion-scène dient  een doel te hebben. Zo kan het bijvoorbeeld de emotie van een ongeluk in het verkeer extra versterken. Vaak wordt het geluid weggehaald of gedempt om de focus op het beeld te leggen

.

Frames per seconde

Om een video langzamer te maken, is het handig om het aantal frames per seconde (fps) te verhogen. Normaliter maakt je camera 24 beelden per seconde. Dit levert natuurgetrouw beeld op. Wanneer je via de instellingen van het cameramenu het aantal frames per seconde te verhogen. Je kunt in de onderstaande afbeelding zien dat hierdoor de tijd as het ware ‘uiterekt’ wordt.

Sluitertijd

Daarnaast is de sluitertijd belangrijk in combinatie met het aantal frames per seconde. Zorg dat de sluitertijd meestal het dubbele is van de gekozen framerate (frames per seconde). Maakt jouw camera 60 beelden per seconde, kies dan een sluitertijd van 1/125. Gebruik daarnaast ook altijd een statief voor scherpe, stabiele opnamen!

10 tips

Bekijk 10 handige tips van DSLRguide in de onderstaande video en ga zelf aan de slag om een mooie video te schieten! 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta