10 tips hoe je als freelancer overleeft

10 tips hoe je als freelancer overleeft

Nadja Geskus 579
Je eigen bedrijf klinkt spannend en ideaal! Maar hoe overleef je nu eigenlijk als een freelancer in de wereld waar iedereen ineens freelancer wordt? Wij geven je een aantal tips die je helpen om een succesvolle freelancer te worden!

Werk altijd

In het begin zal je merken dat niet elke klant bereid is om te betalen. Soms zal je opdrachten moeten doen waar je niets voor krijgt, maar dat betekent dus niet dat je moet stoppen! Fotografeer alles wat je kunt. Je leert hier van en elke ervaring is weer nuttig!

Laat jezelf zien

Als je jezelf niet toont aan de buitenwereld, weten de mensen ook niet dat je er bent! Laat jezelf dus zien. Wees actief op social media, bouw een online portfolio en zorg dat mensen te horen krijgen van je!

Passief inkomen

Of je klanten betalen of niet, je kunt altijd rekenen op een passief inkomen. De beste manier om een gestage stroom van passief inkomen te krijgen is bijvoorbeeld stockfotografie. Hierbij plaats je foto’s op stock websites en daar kunnen mensen jouw foto kopen voor hun eigen gebruik.

Netwerken

Netwerken, netwerken, netwerken. Één van de belangrijkste dingen van een fotograaf. Zorg dat je met iedereen praat en dat je netwerk zo groot mogelijk wordt. Nóg belangrijker, zorg dat je netwerk positief over jou is! De beste reclame, is mond op mond reclame.

Wees geïnformeerd

Het is altijd belangrijk om te weten wat er om je heen gebeurd. Wat is in? Wie zijn je concurrenten? Informatie is macht, maar nog belangrijker, informatie is geld! Zonder informatie, kom je bijna niet aan opdrachten.

10 tips hoe je als freelancer overleeft

Investeer in jezelf

Niemand zal in jouw bedrijf gaan investeren, dat zal je echt zelf moeten doen. Stel een percentage vast waarmee jij je bedrijf gaat verbeteren. Nieuwe flitsers, nieuwe camera. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt uitgeven.

Hou het legaal

Je bent op jezelf aangewezen. Als er dus iets mis gaat, ben jij degene die de pineut is. Hou het dus netjes. Zorg dat je alles op orde hebt en zorg dat er geen zaken misgaan.

Wees je bewust van de behoeftes

Niemand zit te wachten op een overvloed aan aanbiedingen en advertenties. Zorg er dan ook voor dat je mensen niet gaat spammen met je werk. Probeer na te denken waar de klanten op zitten te wachten. Benader mensen ook persoonlijk, daardoor voelen ze zich soms net wat specialer en dat kan de doorslaggevende stoot zijn. Het werkt natuurlijk niet elke keer, maar de aanhouder wint!

Lever meer

Mensen zijn altijd extra tevreden als je meer levert dan je van te voren afspreekt. Heb je 50 foto’s afgesproken? Lever er 75! Heb je om 10 uur afgesproken? Wees er dan een half uur te vroeg. Zo krijg je opnieuw goede mond op mond reclame.

Wees positief

Niemand zit te wachten op een chagrijnig persoon. Wees beleefd, lach en zorg dat je niet teveel tegenwoorden hebt. Wees het gezelschap waar iedereen op zit te wachten!

10 tips hoe je als freelancer overleeft

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja