Fotowedstrijd: Maak een filmstill

Fotowedstrijd: Maak een filmstill

Redactie 8924
Heb je dat ook wel eens, dat je naar een film kijkt en denkt 'dit shot zou als stilstaand beeld een prachtige foto kunnen zijn'? In deze fotowedstrijd vragen we je om een foto te maken die eruitziet als een beeld uit een film, een zogenaamde filmstill. De winnaar krijgt van ons een Pico Dolly: een rolschaats voor je camera voor spectaculaire video-effecten.

Met de Pico Dolly van P&C geef je je camera letterlijk wielen. Dit kleine karretje kan nog het best worden omschreven als een rolschaats voor je camera. Monteer je camera op de Pico Dolly en laat hem over een gladde ondergrond rijden voor de tofste video-effecten. Stuur je filmische foto in en maak kans op deze mooie prijs!

Prijs: Pico Dolly Kit t.w.v. 129,- euro

Pico Dolly

Tips

We sturen je niet zomaar op pad. We helpen je op weg met een aantal tips om je foto's eruit te laten zien alsof ze uit een film komen.

Om je foto een filmisch effect te geven, zijn drie dingen van belang:

 • Je foto moet nieuwsgierig maken, alsof er meer moet zijn
 • De sfeer moet passen bij die van bioscoopfilms
 • Het formaat van de foto

Het eerste punt mag je zelf invullen, die laten we aan je eigen creativiteit over. Bij de andere twee punten kunnen we je wel wat op weg helpen.

Formaat

Een filmstill is natuurlijk altijd liggend, maar heeft ook een bepaalde verhouding. De verhouding tussen de breedte en de hoogte van het beeld bedraagt bij digitale camera's meestal 4:3 of 3:2. Films hebben meestal een verhouding van 16:9 (breedbeeld tv) of 2,39:1 (bioscoopfilm). Sommige camera's kunnen foto's maken in 16:9-verhouding, maar je kunt je foto's ook met de computer bijsnijden. Kies in je bewerkingsprogramma, we gebruiken als voorbeeld het gratis Paint.NET, de vierkante selectietool en kies bij opties voor verhouding of ratio. Voeg bij de breedte 16 of 239 in en bij de hoogte 9 of 100. Trek vervolgens de selectietool over de foto en je ziet een langwerpige uitsnede verschijnen. Snijd de foto vervolgens zo bij als jij hem het mooist vindt.

paint.NET
Voer bij ratio de verhoudingen 16:9 of 239:100 in.

Ratio

ratio
De bovenste foto heeft een verhouding van 16:9, de onderste van 2,39:1. Foto's © Jesse Kraal

Sfeer

De bijzondere kleuren die je in veel, vooral wat oudere bioscoopfilms ziet, worden veroorzaakt door de analoge film waarmee filmmakers vroeger werkten. We kunnen je natuurlijk moeilijk vragen om zelf op zo'n analoge film te fotograferen, dus we laten je een digitaal trucje zien:

Pixlr

Op de website van Pixlr vindt je de Pixlr-o-matic, een programma waarmee je je foto's gemakkelijke een leuk effect geeft. We pakken als voorbeeld een foto van een bankje, met verschillende effecten krijgt de foto al snel een heel andere sfeer. Eventueel kun je ook nog een korrel of krassen toevoegen om de sfeer compleet te maken.

Tip: Werk met een kleine scherptediepte voor een sterker filmisch effect

Inzenden kan tot en met zondag 3 juni 2012

Zo doe je mee met de wedstrijd

 • Stap 1 - Registreren

  Om mee te doen heb je een (gratis) account nodig op onze website. Registreren doe je door op deze link te klikken.

 • Stap 2 - Uploaden

  Foto's uploaden kan via je eigen profiel, door op je naam te klikken en links op de 'voeg een foto toe'-knop te klikken. Of klik op de homepage in het Lezersgallery-blok op 'uploaden'.

 • Stap 3 - Foto toevoegen aan wedstrijd

  Tijdens het uploaden van je foto kies je voor welke wesdtrijd je deze in wilt zenden via de competitie-instellingen. Selecteer de gewenste wedstrijd om je foto toe te voegen. Alle foto's die je uploadt komen ook terecht in de Lezersgallery en zijn voor iedereen zichtbaar. Het is ook mogelijk om een eerder geuploade foto in te dienen voor de wedstrijd. Dat doe je door bij de betreffende foto 'bewerken' te kiezen en deze via competitie-instellingen toe te voegen aan de wedstrijd naar keuze.

 • Inzendingen bekijken

  Alle inzendingen zijn direct te bekijken in de wedstrijdgallery.

Inzendtermijn

Inzenden kan tot en met zondag 3 juni 2012, 23:59. Daarna kiest de jury zo snel mogelijk de winnaars. Deze worden op de website bekendgemaakt en krijgen persoonlijk bericht (via e-mail).

Wedstrijdvoorwaarden

 • De rechten van de ingezonden foto’s blijven te allen tijde bij de fotograaf.
 • Maximaal twee inzendingen per persoon.
 • Alleen eigen werk is toegestaan. De deelnemer bezit dus alle rechten over de foto. Clipboard Publishing (uitgever van DIGIFOTO Starter – hierna te noemen DIGIFOTO Starter) is niet aansprakelijk als na plaatsing van de foto op de website alsnog blijkt dat de inzender niet over alle rechten op het ingezonden werk beschikt.
 • De inzender vrijwaart DIGIFOTO Starter van alle claims van derden met betrekking tot het ingezonden werk.
 • Een hoge resolutie afbeelding zal door de inzender op verzoek van de jury ter beschikking worden gesteld.
 • Deelnemers aan deze wedstrijd geven DIGIFOTO Starter het recht de foto in het kader van de wedstrijd te publiceren in DIGIFOTO Starter magazine en/of op www.digifotostarter.nl.
 • Medewerkers van DIGIFOTO Starter / Clipboard Publishing zijn uitgesloten van deelname aan deze wedstrijd.
 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
 • Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere producten.
 • Alleen inzendingen ingestuurd via het uploadsysteem worden geaccepteerd.
 • Inzenden is mogelijk tot en met 3 juni 2012.

Met dank aan Degreef&Partner voor het beschikbaar stellen van de prijs

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie

afbeelding van kdv

hoi, zijn er maar 2 inzendingen per persoon toegelaten? ik merk dat er toch heel wat personen zijn die er meer indienen.

afbeelding van Anonymous

Is de uitslag eigenlijk al bekend???

afbeelding van Julian

De uitslag is nu bekend! Zie hier.