Catchlights bij daglicht

Amy Schutte 286
Catchlights zijn een kleine lichtreflectie in de ogen van het model, bij portretfotografie. Hierdoor maak je de blik van de geportretteerde stralend en levendig.

In de studio zijn catchlights gemakkelijker te realiseren dan in de buitenlucht. Immers, je hebt daar alle controle over het licht, bijvoorbeeld door lampen of flitsers op te stellen. Maar hoe doe je dat bij daglicht?

Wat zijn catchlights?

Catchlights zijn eigenlijk lichtjes in de ogen van de geportretteerde. Ze geven de ogen meer diepte en structuur, waardoor je nog meer in de blik en het portret ‘gezogen’ wordt, als het ware. Ogen zijn (meestal) het belangrijkste onderdeel van een portret; daarom stel je erop scherp en staan ze centraal in de compositie. Door ze zo levendig mogelijk vast te leggen, wordt de kijker meer betrokken bij de persoon en is je foto interessanter. Catchlights kunnen je daar enorm bij helpen.

Hoe krijg je die fonkeling

De fonkeling in de ogen wordt veroorzaakt door reflectie. Hoe groter de lichtbron, hoe groter de fonkeling. Staat de lichtbron verder weg of is het zachter licht? Dan is de reflectie ook minder scherp. Je kunt een reflectiescherm gebruiken, zeker de gouden kant geeft een mooi warm glimmertje aan het oog. Ronde lichtbronnen (zoals ringflash) geven een cirkelvormige weerspiegeling, wat vaak erg mooi is. Je kunt deze lampen nu zelfs kopen als opzetstuk op je smartphone, om mooie selfies te maken. Maar wat als je juist gebruik wil maken van daglicht?

Hoe doe je dat dan met daglicht

Waar je in de studio het licht meestal goed kunt controleren, is dat met daglicht wel anders. Terwijl daglicht juist zo mooi kan zijn voor portretfotografie. Je kunt binnen gebruik maken van daglicht, bijvoorbeeld bij een raam, of buiten portretten maken.

Catchlights met daglicht binnen

Zorg dat je model in de buurt van de lichtbron staat. Wanneer je binnen gebruik maakt van daglicht, zal dat waarschijnlijk het raam of de deur zijn. Zorg dat er een direct lijn is van het licht naar de ogen. Dat betekent niet dat het model recht in het licht moet kijken (dan krijg je waarschijnlijk knijpende ogen), maar wel dat er geen obstakels zitten tussen het gezicht van je model en het licht. Het licht kan hen prima in een hoek bereiken, zolang het maar niet geblokkeerd wordt. Zoek naar de reflectie in de ogen en vraag eventueel je model om zijn of haar hoofd iets te kantelen. Hoe dichter je model bij de lichtbron staat (bijvoorbeeld het raam), hoe groter en sterker de catchlights zijn.

Catchlight met daglicht buiten

Ook in de buitenlucht kun je op zoek gaan naar catchlights, om de blik van je model nog levendiger te maken. Ook hier moet je ervoor zorgen dat er niets tussen de ogen en de lichtbron (de zon) staat. Zeker op een zonnige dag kun je iemand natuurlijk niet recht in de zon laten kijken. Je kunt prima in de schaduw staan, maar let er dan op dat datgeen wat je schaduw biedt, niet voor de zon zit. Pas anders je hoek aan en laat het model draaien, vaak is dat genoeg. Omdat je lichtbron (de zon) zich hoog bevindt, kan het een goed idee zijn om jezelf iets hoger te positioneren dan ooghoogte, zeker wanneer je je model in de lens laat kijken. Doordat ze iets omhoog kijken, kun je de lucht laten reflecteren in de ogen van je model. Let op: er is een kans dat je zelf ook te zien zult zijn in deze reflectie!

Catchlights in de ogen van je model maken het portret stralend en sprankelend. Probeer het eens! Binnen of buiten.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy