Bruidsfotograaf opgelicht voor € 4.000,-

Bruidsfotograaf opgelicht voor € 4.000,-

Eefke Burg 356
Het zal je maar gebeuren. Britse bruidsfotograaf Esther Moerman werd slachtoffer van een oplichtingspraktijk. De 'teveel betaald' zwendel richt zich op evenementen- en bruidsfotografen en heeft alleen al dit jaar naar verwachting 5 miljoen euro buitgemaakt.

De bruiloft- of evenementenfotograaf wordt opgelicht doordat deze een betaalde klus krijgt die echt lijkt, maar niet daadwerkelijk bestaat. Fotograaf Esther Moerman had nog niet van deze oplichtingspraktijk gehoord waardoor haar fotografiebedrijf een flinke financiële klap opliep. Ze deelde haar verhaal met Global News om fotografen wereldwijd te waarschuwen.

Bruidsfotograaf opgelicht met cheque

Bruidsfotograaf Esther Moerman werd gecontacteerd door een man die zichzelf 'Manny' noemde. Hij was op zoek naar een fotograaf die de bruiloft van zijn dochter in Vancouver wilde fotograferen. De bruidsfotograaf en de man werden het eens na een gesprek te hebben gehad waarin ze verschillende afspraken hadden vastgelegd. Moerman stuurde daarop een contract naar de klant op en vroeg deze een aanbetaling van omgerekend € 630,-. Tot zover leek er geen vuiltje aan de lucht. De fotograaf ontving echter een cheque van $ 5.500,-. Geen probleem toch zou je denken?

Lees ook: Verdien € 10.000,- met 19 dagen fotograferen in het buitenland

De oplichter vertelde haar vervolgens dat het ging om een fout in de boekhouding: per abuis was het geld naar haar verstuurd in plaats van naar de cateraar van de bruiloft. Er werd de fotograaf gevraagd of ze het geld over wilde maken naar een derde partij. Moerman inde het geld van de cheque, daarbij werd deze in het groen weergegeven op haar TD-bankrekening. De bruidsfotograaf rook daarom geen onraad en stuurde het geld door zoals gevraagd.

Credit: Screenshot, Global News Report

Een paar dagen later bleek pas welke fout ze had gemaakt: de cheque werd geweigerd, dit terwijl haar geld wel geïnd was. Hierdoor bleek dat ze was opgelicht voor omgerekend bijna vijfduizend euro. Door een goodwillgebaar van haar bank heeft ze $ 900,- dollar teruggekregen: het aanbetalingsbedrag dat nooit naar de oplichter werd opgestuurd. Hierdoor is ze nog steeds meer dan € 4.000,- kwijt aan de zwendel. 

Lees ook: Politie verwijdert tatoeages met Photoshop waardoor verdachte lijkt op dader

Als je in het buitenland werkt is het goed om je van deze praktijk bewust te zijn. Maar ook als je werkt in Nederland en uitbetaald krijgt via PayPal is het goed om je te realiseren dat betalingen nog 180 dagen teruggedraaid kunnen worden.

Ook opgelicht? Deel je verhaal

Ben je ook opgelicht en wil je ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurd? Deel je verhaal met ons en andere fotografen zodat dit nooit meer voor kan komen.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke