Bloemen op de gevoelige plaat zetten
Een veel gefotografeerd onderwerp, en niet zonder reden, zijn bloemen. Vallen jouw foto’s van bloemen echter nog een beetje tegen? Lees dan onze tips!
Of je nu een losse bloem op een minimalistische manier in beeld brengt, een mooie bos of zelfs een heel veld met bloemen: bloemen maken vaak te gekke foto’s. Zeker met deze tips.
Zorg voor bloemen als een duidelijk onderwerp
Of je onderwerp nu die ene bloem is of een heel boeket: zorg dat je duidelijk bepaald wat het onderwerp is. Dit kun je doen door je compositie, maar ook door je scherpstelpunt goed te kiezen. Met een kleine scherptediepte, waar maar een klein gedeelte van je foto scherp is, kun je je onderwerp gemakkelijk centreren. Zeker met een ‘rommelige’ achtergrond , bijvoorbeeld buiten, kan dat je foto enorm ten goede komen. Je kunt zelfs een deel van een bloem het onderwerp van je foto maken. Voor een hele bos bloemen is dat juist niet handig, want de aandacht zou op één enkele bloem komen te liggen. Dan kies je voor een grotere scherptediepte.
Macro
Bloemen zijn ook te gekke onderwerpen voor macro. Kies een blad of bijvoorbeeld de stamper uit, dat je vergroot in beeld brengt, met een macro objectief. Omdat je bij macro met en kleine scherptediepte te maken hebt, is het belangrijk om scherp te stellen op het juiste punt. Controleer de autofocus en kalibreer deze desnoods. Een kleine afwijking kan in macro enorm zichtbaar zijn.
Standpunt voor bloemen
Bloemen zijn mooi vanuit allerlei verschillende hoeken. Fotografeer dus niet alleen van ooghoogte of vanaf recht opzij, maar probeer eens wat uit. Recht van boven bijvoorbeeld, of juist vanaf een heel laag standpunt. Let ook goed op de achtergrond, zodat deze niet afleidt van het onderwerp. Soms kun je met je hand voorzichtig de bloem iets draaien of bijstellen. Wees niet te snel tevreden en blijf even bij je onderwerp. Maak verschillende foto’s, met verschillende standpunten, om te kijken welke het beste is. Er is niet één recept, er zijn vele factoren die invloed hebben op een fijn standpunt.
Stilleven
Je kunt je bloem of bloemen ook eens gebruiken als onderdeel van een stilleven. Hier ‘richt’ je als het ware zelf je foto in, eventueel met andere attributen. Wanneer je verschillende objecten in een stilleven opneemt, versterken ze elkaars verhaal. Plaats dus niet lukraak spullen bij elkaar, maar bedenk wat jij met je bloemen wil zeggen. Besteed vooral veel aandacht aan het licht. Meestal kun je stillevens het spannends maken door het licht van de zijkant te laten komen. Dat kan overigens ook een raam zijn, met een reflectie of tweede lamp aan de andere kant. Meestal werken sterke contrasten goed, dus het is handig als er gordijnen zijn om het licht te kunnen sturen. Heb je de beschikking over een studio, stel dan twee lampen op, bijvoorbeeld in een hoek van 45 graden vanaf de achterkant. Bekijk eventueel stillevens uit de schilderkunst voor inspiratie, ook voor onderwerpen.
Houd rekening met het hele kader
Natuurlijk richt je je aandacht op het onderwerp dat je fotografeert. Zorg dat een kijker dat ook onmiddellijk doet, door je compositie goed door te denken. Houd rekening met het hele kader. Lichte delen leiden bijvoorbeeld erg af, zelfs als die in de onscherpe achtergrond zitten. Het is niet alleen de bloem of de bloemen in het kader, dus zorg voor een mooie compositie.