Vreemd model

Bizarre camera's van vroeger: Yashica Samurai

Siem van Woerkom 311
Deze 'Samurai' hakt je oude 35mm rolletjes door midden.

Yashica Samurai, vreemde eend in de bijt

Met alle ontwikkelingen binnen fotografie, en nieuwe modellen die iedere maand uitkomen vergeten we soms nog wel eens om naar het verleden te kijken. Want waar we tegenwoordig praten over aparte ontwerpen of design keuzes, kan het altijd nog vreemder. Dat is waar de Yashicai Samurai zijn entree maakt. Een enorm aparte camera die zelf niet eens helemaal leek te weten wat hij moest voorstellen, of voor wie hij precies bedoeld was. Wat maakte dit model uit 1990 zo apart? Laten we een kijkje dieper nemen.

Maf ontwerp

De Yashica Samurai is een vreemde eend in de bijt, en dat is nog mild uitgedrukt. Allereerst lijkt de camera eigenlijk helemaal niet op een point-and-shoot of slr camera zoals alle andere camera's uit dezelfde tijdsperiode. Hij heeft veel meer weg van een oude videocamera uit de jaren 80. Yashica had de vreemde keuze gemaakt om een camera te ontwerpen die theoretisch met 1 hand te gebruiken was.

We zeggen expliciet 'theoretisch' omdat dit in de praktijk een onbegonnen taak bleek. De camera was hier te groot en zwaar voor, los van de ergonomische design problemen die het opleverde.Het ziet er futuristisch maar oud tegelijk uit. Iets wat moeilijk te doen is, pluspunten voor de Yashica dus. Alles aan de camera schreeuwt jaren 90; van de felle kleuren in combinatie met het plastic mat-zwart, tot de flitser toe die meer lijkt op de voorkant van een knijpkat. 

Twee voor de prijs van een

Het design is echter niet (alleen) wat deze camera destijds zo apart maakte. De echte kracht van de Samurai is dat het een 3X zoom AF Half-frame camera is. Het 'snijd' ieder frame op een analoog film rolletje doormidden. Dit betekent dat het in plaats van 24 x 36mm, 17 x 24mm beelden schiet. Hierdoor kan je met een rolletje van 36 opnames dus 72 foto's maken. Het levert op ieder gemaakte foto dus een beeld op als hieronder. 

Een enorm gaaf concept natuurlijk, en een reden dat de camera in zijn tijd ook aardig populair was. Toch kwamen er al snel camera's uit die deze zelfde mogelijkheid aanboden, maar verpakt in een beter design, en met meer optische zoom of een betere flitser. Toch kunnen smaken verschillen en maakte het veel mensen niet uit dat andere modellen rond deze tijd 'beter' waren dan de gekke Samurai, ze gingen juist voor het vreemde design. 

Tegenwoordig is de camera voor zo'n 80 euro te koop op sites als marktplaats en eBay. We raden hem dan ook zeker aan als je eens een keer iets heel anders wilt proberen. 

Lees ook: Werkt een analoog objectief op mijn digitale camera?

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem