Bewerk je portret in Lightroom

Amy Schutte 633
Met een aantal eenvoudige bewerkingen kun je je portret in Lightroom heel mooi nabewerken. Dat wil zeggen dat je een goede foto beter kunt maken.

Natuurlijk hebben we het dan niet over ingewikkelde bewerkingen als achtergronden veranderen of iets dergelijks. Maar je portret nabewerken hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.

Een goed portret als basis

Zeker wanneer je je foto alleen wat eenvoudige bewerkingen wil geven in Lightroom is het belangrijk dat je geen wonderen verwacht. De basis moet goed zijn. Let er dus op dat er geen over- of onderbelichte delen in je foto zitten, door je histogram te controleren. Zorg ook dat de scherpte op het juiste punt ligt, dit kun je in de nabewerking niet meer aanpassen. Hetzelfde geldt voor onscherpte door een te lange sluitertijd, doordat je onderwerp beweegt of door trillingen van je eigen hand. Een goed basis portret is dus belangrijk.

RAW of Jpeg

Het blijft een discussie: RAW of Jpeg, en het is natuurlijk aan jou om te kiezen. Maar als je van plan bent om je portret te gaan bewerken, of dat nu in Lightroom, Photoshop of een andere app is, dan geeft RAW je meer mogelijkheden. Je kunt meer aanpassingen doen zonder kwaliteit te verliezen, ten opzichte van Jpeg. Wel nemen RAW files meer ruimte op je geheugenkaarten en je computer in. Uiteindelijk sla je je bewerkte foto echter alsnog in Jpeg op, dus je kunt dan eventueel de grote RAW files verwijderen.

Belichting

Pak ook in Lightroom je histogram erbij om te kijken of de belichting mooi gelukt is. Op basis hiervan, of op basis van je eigen inzicht en smaak, kun je de belichting nog wat aanpassen. Dit kun je eenvoudig doen met de schuifjes.

Witbalans voor je portret

Eén van de grote voordelen van RAW is dat je de witbalans eenvoudig kunt aanpassen zonder kwaliteit te verliezen. Overigens kun je van Jpegs de witbalans ook aanpassen. Je verlies weliswaar wat kwaliteit, maar afhankelijk van waar je foto voor gebruikt is dat misschien niet zo erg. 

Contrast

Contrast is het verschil tussen licht en donker, maar een foto met sterk contrast heeft vaak sterkere zwart tinten. Soms kunnen foto’s een beetje vlak uit de camera komen. Vooral wanneer je met wat tegenlicht fotografeerde bijvoorbeeld, of bij heel vlak, gelijkmatig licht. Veel foto’s zijn dan ook gebaat bij iets meer contrast, om ze sprekender te maken. In Lightroom kun je ook contrast toevoegen met de schuifjes. Er is geen ‘regel’ voor om te weten of je foto dit nodig heeft, dus je kunt het beste uitproberen of je foto er beter van wordt of niet.

Ruis

Vooral bij hoge ISO waarden kan er ruis in je foto sluipen. Soms ontkom je echter niet aan fotograferen met hoge ISO, bijvoorbeeld bij weinig licht, een snel bewegend onderwerp dat je wil bevriezen of in situaties waarin flitsen niet is toegestaan. In dat geval kun je in de nabewerking ruisreductie toepassen. Deze vind je onder het kopje details in de ontwikkelmodule van Lightroom. Vergroot je foto eerst op 100%. Vooral in vlakke delen is ruis het best zichtbaar, in donkere delen meer dan in lichte delen. Door in te zoomen ‘vergroot’ je de ruis ook, dus is beter zichtbaar of je foto er last van heeft. Eventueel kun je je foto (tijdelijk) omzetten naar zwart-wit, om ruis beter zichtbaar te maken.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy