Fotograaf Suzuki schiet zichzelf in voet door waarden binnen eigen cultuur

Beroemde straatfotograaf mogelijk geschrapt uit X-programma Fujifilm

Marjon van den Ende 374
Het lijkt erop dat Fujifilm haar ambassadeur Tatsuo Suzuki uit het X Photographer-programma heeft geschrapt nadat zijn 'in your face –stijl' van straatfotografie de afgelopen week tot controverse leidde.

Hoe het begon

Het begon allemaal nadat Fujifilm de nieuwe X100V aankondigde en een reeks video's uitbracht die fotografen met hun camera tonen. Daaronder ook straatfotograaf Tatsuo Suzuki:

Zoals je kunt zien, maakt Suzuki zijn straatfoto's op een manier die vergelijkbaar is met de beroemde fotograaf Bruce Gilden, die op vreemden afstapt, een camera direct op hun gezicht richt en foto's van hen maakt zonder waarschuwing en toestemming.

Cultuur bepaalt grens

Gilden heeft naam gemaakt door zijn manier van fotograferen - die aantoonbaar meer opdringerig en aanstootgevend is dan die van Suzuki – en vaak opvallende resultaten oplevert. Maar veel van Gilden's werk wordt gedaan in de straten van New York City terwijl Suzuki is gevestigd in Tokio. Daar gelden de regels die passen bij de Japanse cultuur; het naleven van sociale waarden zoals beleefdheid, rust en respect.

En hoewel de stijl van Gilden door velen wordt beschreven als 'onbezonnen' en 'irritant', lijkt Suzuki's manier van werken - met name door zijn bewegingen en gezichtsuitdrukkingen - beter te zijn omschrijven met woorden als 'raar' en 'griezelig'.

Reactie Fujifilm

Naarmate de controverse over de promovideo groeide, reageerde Fujifilm door de video snel en stil te verwijderen (de video hieronder is een kopie die na de verwijdering opdook).

Een paar dagen 'fast forward', en de geruchten gaan rond dat Suzuki is verwijderd uit de selectie van Fujifilm X-fotografen van het programma. Zijn speciale pagina op de site verschijnt nu leeg, maar een gecachte versie is nog steeds - hetzij voorlopig- online.