Bergen fotograferen, hoe pak je het aan?

Christel de Wolff 225
De renners in de Tour de France zijn bezig aan de eerste rit in de Pyreneeën. Sportfanaat of niet, de Pyreneeën zijn sowieso een must-see voor jou als fotograaf... en iedere andere bergketen ook.

Lees ook: 6 tips om wielrenners goed te fotograferen

In Nederland hebben we niet echt bergen, dus als we dan eens in het buitenland mogen vertoeven, is het berglandschap wel erg aanlokkelijk en raak je zowel in de zomer als in de winter niet uitgekeken. Mooi! maar hoe fotografeer je het beste een berg?

Compositie

Zoals altijd geldt bij het fotograferen, is goed gebruik maken van je compositie erg van belang. Je kunt naar de voet van de berg rijden en proberen om met een groothoeklens de hele bult op de foto te zetten, maar waarschijnlijk geeft dit niet het resultaat dat je zou willen. Neem liever wat afstand door op een andere berg te gaan staan en neem een langere brandpuntsafstand. Overweeg om één of meerdere toppen tegelijk in beeld te nemen en combineer het eventueel met voorwerpen in de voorgrond waardoor de berg als een imposante achtergrond fungeert. Door te spelen met perspectief kun je een berg in veel gevallen nóg groter over laten komen.

Bijzonder licht

Omdat een berg doorgaans een grillerige vorm heeft, ontstaan er bijzondere schaduwen. Ook komt het voor dat een berg voor de helft in de schaduw wordt gezet door een andere of dat de wolken laag hangen waardoor de zon alleen maar op de top schijnt. Het loont om een tijdje stil te staan bij het licht dat op een berg valt, het kan zomaar ineens veranderen. Wat je ook aantreft, het is de foto waarschijnlijk meer dan waard.

Lees ook: Hoe ga je om met hard licht?

Filters en bewerking

Is het plaatje wat je met het blote oog kunt zien niet goed genoeg? In de nabewerking kun je eindeloos spelen met contrasten en kleur. Je kunt ook al creatief bezig in het maakproces. Daarvoor gebruik je filters. Een polarisatiefilter helpt je om bijzondere beelden te schieten als je een bergmeertje treft en met grijsfilters kun je langere sluiteropnames maken waardoor je lucht of water als een bijzondere sprookjesachtige waas kunt weergeven.

Lees ook: Werken met lange sluitertijden. Wat heb je hiervoor nodig?

Veiligheid

Welk plaatje je ook in je hoofd hebt, het is goed om te onthouden dat wandelen in de bergen gevaarlijk is en je zult goed op je eigen veiligheid moeten letten. Denk niet alleen aan goede wandelschoenen met veel grip om te voorkomen dat je uitglijdt, maar ook aan warme kleding  -ook op een warme dag- op grote hoogte is het sowieso kouder en het weer kan bovendien ineens omslaan in de bergen. Zorg voor een goede kaart en een opgeladen telefoon en neem genoeg eten en drinken mee. Als je alleen gaat, laat dan iemand weten dat je eropuit gaat en wanneer je terug denkt te zijn. Zodat er hulp ingeschakeld kan worden zodra je niet terug komt. Ook is het goed beschermen van je camera een must als je in de bergen gaan wandelen. Kies daarom voor een degelijke tas en een betrouwbare draagband die niet in de weg zit bij het wandelen. 

Kies bijvoorbeeld een van deze tassen:

Lezersgallery

Geïnspireerd geraakt om de bergen te gaan verkennen? We zien je resultaten graag terug in onze lezersgallery.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel