Beeldende kunst in de fotografie

Beeldende kunst in de fotografie

Liesbeth Wesdijk 655
Fine art oftewel beeldende kunst is iets wat we regelmatig zien in de fotografie. Maar wat is het precies?

Fine art

De meeste fotografen leggen met hun foto's bestaande zaken vast, we documenteren die. Dat kan een journalistiek effect hebben, nieuwswaarde hebben of we willen gewoon iets moois wat we zien vastleggen. Bij 'fine art' gaat het een stapje verder, het is kunst. Vaak een beetje surrealistisch, soms is het conceptfotografie, maar het is altijd net een beetje anders dan 'gewone' fotografie.

Fine art behelsde vroeger schilderijen, beeldhouwen, architectuur, muziek en gedichten en nu is daar dus ook fotografie aan toegevoegd. Kunst betekent voor iedereen iets anders, wat is je persoonlijke smaak, waar krijg je een goed gevoel bij. De één houdt van realistische werken, de ander van moderne kunst.

Portretfotografie en kunst

Bij fine art is de fotograaf de artiest, hij bepaald als het ware hoe een model op zijn 'doek' komt. De fotograaf maakt zijn beelden met een bepaalde visie, het is niet zijn doel het model zo vast te leggen als de werkelijkheid. Bij fine art wordt vaak gebruikt gemaakt van een bijzondere locatie, bepaalde rekwisieten of een surrealistische belichting. Het zijn feitelijk de staatsieportretten van de toekomst. Hun doel is dan ook om aan de muur te hangen. De foto's zijn tijdloos en vangen het karakter van zowel het model als de fotograaf.

Zelf doen

Lijkt het je leuk om zelf dit soort kunstzinnige portretten te gaan maken? Zorg dan eerst dat je een goed, vastomlijnd idee hebt van wat voor soort gevoel je wilt overbrengen in je foto's. Dat kan b.v. een dromerige sfeer zijn, gothic of misschien is het wel een leuk idee om Middeleeuwse schilderijen als voorbeeld te gebruiken. Het is jouw kunst, het zijn jouw artistieke ideeën, dus leef je uit. De foto's in dit artikel zijn gemaakt door Engin Akyurt, die zoals jullie zien gebruik maakt van vistanks. Hier kun je tips vinden over bepaalde poses die gebruikt worden in de fine art stroming. Plaats vooral je foto's in onze lezersgallery, we zijn heel benieuwd naar het resultaat!

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth