Tutorial: Fotograferen met je smartphone

Redactie digifoto Starter 2749

De beste camera is de camera die je bij je hebt, en tegenwoordig is dat al snel de camera in je smartphone. Hoewel het enkele jaren geleden nog ondenkbaar was om daar mooie foto’s mee te maken, kan dat nu prima. We raden het je dan ook van harte aan om vaker met je smartphone op pad te gaan.

Je denkt nu: ik heb een mooie camera met een fraaie lens, dus waarom zou ik met mijn smartphone fotograferen? Dat is een logische gedachte die ook best lang stand heeft gehouden, toen de telefooncamera’s nog niet zo goed waren. Nu zijn ze een stuk beter. Natuurlijk maak je in sommige situaties nog altijd betere foto’s met je DSLR- of systeemcamera, maar je smartphone komt vaak op plekken waar je niet met je grote en zware camera komt en is op dat moment de beste optie. Zoals we al schreven: de beste camera is de camera die je bij je hebt… Overtuigd?

1. Welke smartphone kies je?

Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij de keuze voor een camera. Inventariseer je wensen en staar je niet blind op specificaties. Het belangrijkste gegeven in de fotografie is nog altijd je eigen oog en dat heb je toch altijd bij je. Er zijn smartphones met eenvoudige camera’s en er zijn ook smartphones met camera’s waarbij je zelf nog allerlei instellingen kan veranderen. Weet je nog niet zeker waar je aan toe bent, ga dan voor het meer geavanceerde model. Deze heeft namelijk ook de ‘automatische’ functie nog, en zo heb je later altijd nog de keuze om wel in die handmatige instellingen te duiken. Aan de andere kant kan een eenvoudige smartphonecamera ook heel verhelderend werken. Als je niet na hoeft te denken over instellingen kun je helemaal focussen op het kijken, wat helpt om betere composities te maken.

2. Wat voor foto’s ga je maken?

Het is belangrijk dat je ook nadenkt over wat voor foto’s je met je smartphone gaat maken. De meeste smartphonecamera’s hebben een groothoeklens. Handig voor fotografie in steden of landschappen, maar minder fijn als je vooral portretten wilt maken. Dat kan er uiteraard ook prima mee, maar kijk uit dat je niet té dicht op je model gaat staan. Door de vertekening zal het perspectief van je foto veranderen en je model er niet al te flatteus op staan. Laat dit je echter niet afschrikken: neem een geschikte afstand en portretfotografie gaat prima met een smartphone. Daarbij heb je nog een voordeel als je met je telefoon fotografeert: een telefoon komt veel minder bedreigend over dan een grote spiegelreflexcamera.

3. Scherpstellen met je smartphonecamera

Fotograferen met een smartphone is een heel andere tak van sport. Zo gaat scherpstellen heel anders dan met bijvoorbeeld een spiegelreflex. Anders, maar niet minder fijn. Zijn touchscreens pas een tijdje mainstream in ‘echte’ camera’s, in smartphones zitten ze al jaren. Scherpstellen gaat ook via dat scherm, want je telefoon heeft geen ontspanknop zoals je fotocamera. Het voordeel van het scherpstellen via het aanraakscherm is dat je heel precies scherp kunt stellen, precies op dat onderdeel dat je graag scherp wilt zien. Druk eenvoudig met je vinger op het gedeelte van het beeld waar je op scherp wilt stellen en de telefoon zorgt ervoor dat dat ook gebeurt. Veel smartphones hebben ook gezichtsdetectie, waardoor de telefoon automatisch gezichten herkent en daarop scherpstelt.

4. De belichting

Net zoals bij een normale camera wordt de belichting op de smartphonefoto bepaald door de samenwerking tussen sluitertijd, diafragma en iso-waarde. Je telefoon doet dit voor een groot deel zelf en je hoeft je er niet mee te bemoeien als je dat niet wilt. Wat je precies kunt veranderen komt bij de meeste modellen natuurlijk op hetzelfde neer: diafragma, sluitertijd en iso-waarde. Dit kan soms een beetje ‘verstopt’ zitten in een menu, het loont dus om die menu’s eens goed te bekijken.

5. Foto’s bewerken

Het grote voordeel van een smartphone is dat je er foto’s mee kunt maken én ze ook nog eens kunt bewerken op hetzelfde apparaat. We hebben het dan niet over Adobe Photoshop of andere ingewikkelde software, maar in je smartphone kun je al heel veel doen op het gebied van scherpte, bijsnijden, contrast, kleuren en filters. Bijna elke smartphone heeft de beschikking over een stel filters om je foto’s gelijk een andere sfeer of uitstraling mee te geven.

6. Foto’s delen

Het grootste voordeel van het fotograferen met je smartphone is het feit dat je de gemaakte foto’s ook meteen met iedereen kunt delen via social media en Whatsapp. In foto-apps zoals Instagram vind je ook weer een hoop bewerkingsmogelijkheden, zodat je altijd een persoonlijk en passend eindresultaat behaalt.

 

Dit artikel werd geschreven door onze redactie en gepubliceerd in editie 4.2019

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie