In acht stappen

Basiscursus: fotograferen met je smartphone

Remco Stunnenberg 271
De beste camera is de camera die je bij je hebt. En tegenwoordig is dat al snel de camera in je smartphone. Was het enkele jaren geleden nog ondenkbaar om daar mooie foto’s mee te maken, nu kan dat prima. We helpen je op weg.

Stap 1: Het gaat niet om de camera

Je zult misschien denken: ik heb een mooie camera met een fraaie lens, dus waarom zou ik met mijn smartphone serieus gaan fotograferen? Dat is een logische gedachte die ook best lang prima stand heeft gehouden, toen de camera’s in je telefoon nog niet zo goed waren. Nu zijn ze dat wel en daarom is het nu helemaal geen zwaktebod meer om die smartphonecamera te gebruiken. Zoals we ook al in het intro schreven: de beste camera is diegene die je bij je hebt en met de prestaties van de huidige smartphones hoe je je daar helemaal niet bezwaard over te voelen. Daarnaast is het veel fijner (en een leuke afwisseling) om met een lichte en compacte smartphone op pad te gaan, dan met een zware en grote camera. Overtuigd?

Stap 2: Welke smartphone kies je?

Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij de keuze voor een camera. Inventariseer je wensen en staar je niet blind op specificaties en eigenschappen. Het belangrijkste gegeven in de fotografie is nog altijd je eigen oog en dat heb je toch altijd bij je. Er zijn smartphones met eenvoudige camera’s en er zijn ook smartphones met camera’s waarbij je zelf nog allerlei instellingen kan veranderen. Eerst zul je een keuze moeten maken: ga je voor eenvoud, of voor de ingewikkelde variant waarbij je kunt spelen met allerlei instellingen? Die instellingen zullen altijd bestaan naast een automatische modus, waarbij je alsnog geen omkijken hebt naar sluitertijd, diafragma of andere zaken. Weet je het dus nog niet zeker, ga dan voor het meer geavanceerde model, dan heb je later altijd nog de keuze om wel in die handmatige instellingen te duiken. Aan de andere kant kan een eenvoudige smartphonecamera ook heel verhelderend werken. Als je niet na hoeft te denken over instellingen kun je natuurlijk helemaal focussen op de fotografie zelf.

Stap 3: Wat voor foto’s ga je maken?

Het is belangrijk dat je ook nadenkt over wat voor foto’s je met je smartphone gaat maken. De meeste smartphonecamera’s hebben een groothoeklens. Handig voor fotografie in steden of als je landschappen gaat fotograferen, maar minder fijn als je vooral portretten wilt maken. Dat kan er uiteraard ook prima mee, maar kijk dan uit dat je niet té dicht op je model gaat staan. Door de vertekening zal het perspectief van je foto veranderen en je model er niet al te flatteus opstaan. Laat dit je echter niet afschrikken: neem een geschikte afstand en portretfotografie gaat prima met een smartphone. Daarbij heb je nog een voordeel als je met je telefoon fotografeert: een telefoon komt veel minder bedreigend over dan een grote spiegelreflexcamera. Denk dus goed na over wat voor foto’s je met je smartphone wilt gaan maken.

Stap 4: Scherpstellen met je smartphonecamera

Fotograferen met een smartphone is tegenover het fotograferen met een ‘echte’ camera een heel andere tak van sport. Zo gaat scherpstellen heel anders dan met bijvoorbeeld een spiegelreflex. Anders, maar niet minder fijn. Want zijn touchscreens pas een tijdje mainstream in ‘echte’ camera’s, in smartphones zitten ze al jaren. Scherpstellen gaat natuurlijk ook via dat scherm, want je telefoon heeft geen ontspanknop zoals je dslr of systeemcamera. Het voordeel van het scherpstellen via het aanraakscherm is dat je heel precies scherp kunt stellen, precies op dat onderdeel dat je graag scherp wilt zien. Druk eenvoudig met je vinger op het gedeelte van het beeld waar je op scherp wilt stellen en de telefoon zorgt ervoor dat dat ook gebeurt. Veel smartphones hebben ook gezichtsdetectie, waardoor de telefoon automatisch gezichten herkent en daarop scherpstelt. Want in een portret is het van groot belang dat de ogen en het gezicht (of een groot gedeelte daarvan) scherp zijn.

Stap 5: De belichting

Net zoals bij een normale camera wordt de belichting op de smartphonefoto bepaald door de samenwerking tussen sluitertijd, diafragma en iso-waarde. Je telefoon doet dit voor een groot deel zelf en je hoeft je er niet mee te bemoeien als je dat niet wilt. Dit kan natuurlijk wel, maar de instellingen daarvoor zijn bij ieder model smartphone anders. Wat je precies kunt veranderen komt bij de meeste modellen natuurlijk op hetzelfde neer: diafragma, sluitertijd en iso-waarde. Dit kan soms een beetje ‘verstopt’ zitten in een menu, het loont dus om die menu’s eens goed te bekijken.

Stap 6: Foto’s maken bij minder licht

Foto’s maken in moeilijke lichtomstandigheden is altijd een uitdaging, ook met een normale camera. Een smartphonecamera heeft tegenover een standaardlens op een spiegelreflex of systeemcamera wel één groot voordeel: je smartphonecamera is vaak fijn lichtsterk met een maximaal diafragma van f/2 of zelfs f/1.8. Dat betekent dat je met je telefoon misschien wel betere foto’s kunt maken in de avond dan met een dslr met kitlens. Let wel op: doordat je telefoon in een donkere situatie vaak een groter diafragma (een kleine diafragmagetal dus) zal selecteren is de scherpte in je foto’s ook beperkter. Een groepsportret maken in de avond wordt zo dus moeilijk, want niet iedereen zal dan even scherp op de foto komen te staan. Een groot diafragma betekent aan de andere kant wel weer veel creatieve mogelijkheden, want daarmee kun je voor- en achtergrond van elkaar scheiden.

Stap 7: Foto’s bewerken

Het grote voordeel van een smartphone is dat je er foto’s mee kunt maken én ze ook nog eens kunt bewerken op hetzelfde apparaat. We hebben het dan niet over Adobe Photoshop of andere ingewikkelde software, maar in je smartphone kun je al heel veel doen op het gebied van scherpte, bijsnijden, contrast, kleuren en filters. Bijna elke smartphone heeft de beschikking over een stel filters om je foto’s gelijk een andere sfeer of uitstraling mee te geven. Dit met enkele eenvoudige stappen, zodat je heel eenvoudig een prachtig resultaat behaalt.

Stap 8: Foto’s delen

Het grootste voordeel van het fotograferen met je smartphone is het feit dat je de gemaakte foto’s ook meteen met iedereen kunt delen via diverse apps. Denk bijvoorbeeld aan Twitter of Facebook, maar ook aan specifieke foto-apps als Instagram. Met die app kun je je foto’s heel snel en gemakkelijk delen met miljoenen andere gebruikers wereldwijd. Ook hier vind je weer een hoop bewerkingsmogelijkheden, zodat je altijd een persoonlijk en passend eindresultaat behaalt.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco