Het Leica l Model A dateert uit 1926 of 1927

Amelia Earhart’s Leica-camera te koop aangeboden

Lysanne Wilkens 544
Een werkende Leica-camera die mogelijk toebehoorde aan Amelia Earhart – de eerste vrouwelijke piloot die solo over de Atlantische Oceaan vloog – is op eBay te koop aangeboden.

Het Leica l Model A, dat dateert uit 1926 of 1927, wordt te koop aangeboden voor een bedrag van £ 50.000 / € 56.421 en wordt geleverd met een kaart ondertekend door Earhart zelf. Dit is dan ook het enige bewijs waarmee kan worden aangetoond dat de camera echt van haar was. De verkoper erkent dat deze connectie twijfelachtig is, maar beweert dat de camera in 1933 door Earhart aan zijn grootvader werd gegeven toen ze besloot dat ze de voorkeur gaf aan een gebruiksvriendelijkere Kodak.

Collector’s item

Earhart werd bekend doordat ze als eerste vrouwelijke piloot in 1932 solo de Atlantische Oceaan overstak. Vijf jaar later begon ze aan een poging om de wereld rond te vliegen, maar de eindbestemming van deze 47.000 kilometer lange vlucht werd nooit bereikt. Wat zich precies heeft afgespeeld is niet bekend, maar verondersteld wordt dat ze ergens in de Stille Oceaan is gecrasht. Dat maakt deze camera tot een echt collector’s item.

Extra uitrusting

De camera heeft een niet-verwisselbare Leitz Elmar 50 mm F3.5-lens en wordt geleverd met de lange verticale meetzoeker die op dat moment met de camera was gekoppeld, maar nog ouder is dan de camera zelf. Ook krijg je er een paar metalen filmcassettes en een zeldzame Leica-tas bij.

afbeelding van Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Lysanne