Zijn serie Flesh Love wordt wereldwijd geprezen om de claustrofobische afbeeldingen van de liefde

'Als we onze minnaar omhelzen, willen we soms in hen opgaan'

Marjon van den Ende 226
Om deze wens te verwezenlijken fotografeerde Haruhiko "Fotograaf Hal" Kawaguchi stellen in wel hele kleine, krappe ruimtes. Zijn werk is hiermee letterlijk adembenemend en vooral levensgevaarlijk.

Ingewikkeld

Om de liefde en de nabijheid van stelletjes te vertalen in kunst, kwam hij met een bizar concept om portretten te maken van mensen die zijn geseald in plastic. Het ziet er op het eerste gezicht ingewikkeld en benauwend uit maar het proces is vrij ongecompliceerd en niet geheel zonder risico’s.

Zuigen kreng!

De eerste stap is dat de stelletjes worden ingepakt met het plastic dat later vacuüm zal worden gezogen. Als het liefdespaar in de juiste positie ligt, wordt alle lucht uit de plastic zak gezogen tot er een ‘comfortabele cocon van liefde’ ontstaat. Haruhiko moet heel snel fotograferen want als het allemaal te lang duurt, kunnen er slachtoffers vallen. De kandidaten moeten soms meer dan 10 seconden hun adem inhouden.

Levensgevaarlijke trend

Zodra Haruhiko klaar is wordt het plastic opengemaakt en stroomt er zuurstof de zak in. Er staat overigens altijd een medisch team klaar, voor mocht het fout gaan. Wat opvalt is dat het concept van Haruhiko zeer populair aan het worden is in Japan. Zelfs onder pasgetrouwde stellen. Zij gaan niet langer voor de ‘standaard’ trouwfoto’s maar willen liever vacuüm getrokken worden om zo de herinnering van de mooiste dag van hun leven vast te leggen.

Do not try this at home!!

Haruhiko heeft ooit iets verzonnen dat uniek maar ook een zeer gevaarlijke klus is. Iets wat een andere fotograaf -voor zover onze informatie reikt - nog niet eerder durfde te doen. Maar de resultaten mogen er zijn! Met zijn foto’s gaat hij de uitdaging aan met betrekking tot uiterst vertrouwen, en Haruhiko gelooft erin dat hoe minder ruimte er zit tussen de twee, hoe sterker de kracht van de liefde.