Afleidende objecten uit je foto verwijderen

Amy Schutte 211
Soms ontkom je er niet aan. Mensen in een foto. Of een auto die net het kader in rijdt. Je foto’s daarna zijn eenvoudigweg niet van dezelfde kwaliteit, dus zou eigenlijk het liefst die verstorende objecten uit je foto knippen.

Content aware/inhoud vullen

Dat kan! Photoshop is hier een fantastische tool voor, die zelfs slim de achtergrond invult. Het programma ‘berekent’ hoe de achtergrond eruit zou zien zonder de foto bomber of zonder die storende auto! Jesus Ramires neemt je mee.

 

 

Ramires legt drie manieren uit, van heel eenvoudig tot iets ingewikkelder.

Journalistiek

Bedenk je wel dat dit op fotojournalistiek gebied grijs gebied is. Je manipuleert de foto, dus het is geen weergave van hoe het op dat moment echt was. Het is niet de waarheid, al had het dat wel kunnen zijn als die irritante auto niet net op dat moment langs was gekomen.

Werkelijkheid

Als je streven is om een document te maken van de werkelijkheid, dan is dit een techniek die je wellicht wil weglaten. Je zult moeten wachten tot je de foto opnieuw kunt maken of de afleidende elementen in je compositie opnemen.

Aandacht leiden

Het weghalen van afleidende elementen helpt de aandacht van de kijker naar het daadwerkelijke onderwerp te leiden. Het is natuurlijk het beste als er niet teveel afleidende dingen zijn, want er zit een maximum aan. Bovendien kun je je dan ook afvragen of de foto echt goed is, of dat je wellicht beter een ander standpunt kunt kiezen.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy