actioncam

Een actioncam aanschaffen, waar let je op?

Redactie 111
Er zijn een heleboel actioncams op de markt. Maar waar moet je op letten als je een actioncam wilt kopen? We zetten het voor je op een rij.

Lees meer: Maak jezelf tot held met een actioncam & Actioncams: klaar, af, actie!

Sensor

Voor foto’s wil je graag een resolutie van 16 MB of meer want het beeld toont heel veel kleine details. Hij moet redelijk gevoelig zijn zodat je met weinig licht kunt filmen en goede kleuren hebben. De maximale ISO-waarde geeft een indicatie maar nog belangrijker zijn de praktijkresultaten. Een camera met een Sony-sensor doet het meestal goed, en dat zijn niet alleen Sony-camera’s.

Filminstellingen

Idealiter wil je én een hoge resolutie én heel veel beelden per seconde (bps). Helaas gaat dat niet samen. Ideaal als resolutie is 4k, vooral bij 360 graden, maar je bent dan al blij met 25 bps - minder is overigens onzinnig bij een actioncam. Omgekeerd zit je bij 120 bps aan een resolutie van maximaal 960p, en bij 240 aan 720 p (HD, maar geen full HD). Grote aantallen bps zijn ideaal voor slow motion filmpjes, maar 50 of 100 i.p.v. 25 bps geeft ook minder onscherpte in bewegingen zonder slow motion. Laat je niet wijsmaken dat je alles in 24 bps moet filmen, dat zijn oudedoosverhalen, bovendien geeft een Nederlandse tv het gewoon weer als 25 bps (!). Het is wel handig wanneer de camera tijdens het filmen automatisch foto’s maakt.

Software

De film moet gemakkelijk omgezet kunnen worden in een formaat dat je kunt uploaden, liefst meteen naar YouTube of Facebook.

Lens

De lens moet ook voldoend scherpte bieden. Ook belangrijk: de beeldhoek. Gebruikelijk is 120 graden, dus een heel grote hoek. Bij een goedkope camera houdt dat ook in dat hij vrij veel vertekening (kromme lijnen) heeft. Wil je een rustiger beeld, dan voldoet een objectief met ca. 92 graden beter. Veel camera’s laten je de beeldhoek kiezen, maar dat is dan een vorm van digitaal zoomen: een kleinere beeldhoek betekent minder scherpe beelden. Voor GoPro zijn er ook extra objectieven verkrijgbaar, van allerlei andere aanbieders.

Behuizing

Waterdicht, shockproof en klein. Het is ook prettig wanner de behuizing dezelfde maten en aansluitingen heeft als marktleider GoPro, want dan sluit hij goed aan bij accessoires en drones.

Display op de actioncam of via je smartphone

Niet alle actioncams hebben een display. Dat heeft ook voordelen, want een display dat er niet is, kan ook niet kapot.

Batterij

Moet voldoende capaciteit hebben en liefst verwisselbaar zijn

Actioncam aanschaffen, extra aankooptips

Nog een paar extra dingen waar je op zou moeten letten bij de aankoop van een actioncam:

  • staar je niet blind op de combinatie specificaties en prijs, maar vraag je eerst af wat je nodig hebt. 
  • Kijk dan of de specificaties wel kloppen met de kwaliteit van het merk. 4k met een slecht objectief is geen goede combinatie bijvoorbeeld. 
  • De bekende merken zijn nog steeds het meest aantrekkelijk als je kwaliteit wil. Hoe waarschijnlijk is het dat iemand erin slaagt een 4k-camera waterdicht en stootbestendig te maken met een goede lens en goede software, die voor € 60,- wordt aangeboden? 
  • 360 graden is heel erg leuk, zeker wanneer je het combineert met een bril. 4k is dan echter een minimum: ook met 4k is de scherpte vergelijkbaar met maximaal 720k. 
  • Vormfactor: klein en vierkant is vaak het handigst: kan zowel op de borst als op een helm. 

Meer lezen? 

Dit artikel over actioncams werd gepubliceerd  in digifoto Starter 3.2017. Wil je meer tips, interviews, reviews en achtergrondverhalen lezen? Neem dan een abonnement op digifoto Starter. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie