9 plekken waar je absoluut eens heen moet gaan

Redactie digifoto Starter 1508
De lente is in zicht en dan begint het weer te kriebelen: waar gaat de reis deze zomer naartoe? Er zijn gelukkig ontzettend veel mogelijkheden als je op zoek bent naar steden waar je goed kan fotograferen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het prachtige Sirmonie in Italië?

Als je wat verder weg gaat kan je ook de prachtige honingraatach­tige heuvels van Cappadocië bezoeken. Het stadje Fujiyoshida in Japan dat aan de voet ligt van Mount Fuji en gebouwd is op lava­stromen mag je ook niet missen. Bijzonder is ook de koningsstad Fès in Marokko, waar je een be­zoek kan brengen aan de leerlooi­erijen en deze oude ambacht kan fotograferen. Maar ook dichterbij huis valt er gelukkig genoeg te beleven. We hebben ook drie opmerkelijke locaties in Nederland op een rij gezet waar je mooie foto’s kan maken: Maarssendorp en de Maarsseveense plassen, de Zaanse Schans en Reitdiephaven.   

Zaanse Schans  

In de Zaanse Schans heb je het gevoel dat je reist in de tijd. Archi­tect Jaap Schipper ontwierp het plan voor de Zaanse Schans in 1946. Vanaf 1961 zijn er verschil­lende historische panden naar het gebied getransporteerd. Je vindt er huizen terug uit de 18de en 19de eeuw. Het landschap gaat hier moeiteloos over in ouder­wetse dorpjes met tinnegiete­rijen en diverse molens. Naast de prachtige omgeving loont het om ook eens binnen te kijken: er zijn verschillende kaasmakerijen, schuren en werkplaatsen waar je prachtige ouderwetse plaatjes kan schieten.

Maarssen-dorp en de Maarseveensse plassen  

Fotograaf Cuno de Bruin maakte bij de Maarsseveense plassen deze opmerkelijke foto van boven met een drone. ‘Van boven ziet het er heel indrukwekkend uit, terwijl het een simpel speeleiland is.’ In de buurt van het recreatiegebied de Maarseveense plassen ligt het sfeervolle centrum van Maarssen-dorp. Hier schiet je de mooiste plaatjes van grachtjes met eeuwenoude grachtenpanden die hier staan sinds de 17de en 18de eeuw.

Foto Cuno de Bruin

Reitdiephaven  

Aan de noordwest-rand van de stad Groningen ligt de stadsjachthaven Reitdiephaven. De plek staat bekend om zijn fotogenieke ‘Scandinavische’ bebouwing: kleurrijke huizen die worden weerspiegeld in het water waar ze aan staan. De haven is gelegen aan de ‘staande-mastroute,’ die loopt van Delfzijl naar de Friese meren. Hierdoor zijn er vele verschillende boten te vinden die langs de gekleurde huizen varen. De locatie heeft een uitstraling die je in de rest van Nederland niet terugvindt en leent zich daarom uitstekend voor fotografie.

Sirmione   

Sirmione is één van de mooiste dorpjes aan de rand van het Gardameer. Je vindt er de grotten van Cattalus, waar je de restanten van een oude villa kan fotograferen (villa Romana). Via de oostelijke kant van Sirmione is er een mooie wandelroute die je kan nemen om bij de grotten te komen. Het pad voert je onder andere langs de zestiende-eeuwse kerk Santa Maria Maggior en de zwavelbronnen. Eén van de hoogtepunten waar je mooie architectuurfoto’s kan maken is het Castello van Sirmione. Fotograaf Cuno de Bruin maakte met zijn drone de bijgevoegde foto van dit kasteel.

Foto Cuno de Bruin

Barcelona 

Barcelona is meer dan alleen de Ramblas, de Arc de Triomf en de Segrada Famillia. Het park Güel bijvoorbeeld is ook ontworpen door Gaudi en is een uitgestrekt park in allerlei bonte kleuren. Overal zijn er fotogenieke werken van Antoni Gaudí. Zo is er een bank gemaakt van mozaïek die door het hele park kronkelt. Als je wat verder de stad uit trekt heb je Montjuïc, een heuvel in het zuidwesten van Barcelona. Hier is ook het kasteel van Montjuïc, een 18de eeuws kustverdedigingsfort terug te vinden. ’s Avonds fotografeer je de Magische Fontein (Font Màgica), ooit ontworpen om te laten zien wat er allemaal met gekleurd licht mogelijk is. In de zomer zijn deze fonteinen kleurrijk verlicht en zijn er ook allerlei muziekshows en dansdemonstraties.

Praag  

De oude binnenstad van Praag staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst en dat is niet zonder reden. In de historische binnenstad zijn er veel mooie architecturale hoogstandjes waar je mooie foto’s kan maken. Zo is er het door Vlado Miluni en Frank Gehry ontworpen Dansende Huis, met een opmerkelijke bouwstijl. Het meest bekend is het astronomische uurwerk van Praag, waar je elk uur hordes fotografen ziet staan die er een shot van proberen te maken.  Als je foto’s wilt maken die nog niet eerder zijn gemaakt, trek er dan te voet op uit om Praag te ontdekken. Zo ontdekte ik in de buurt een verlaten graansilo waar ik prachtige foto’s kon maken. Veel van de gebouwen zijn erg oud en de muren van deze gebouwen zijn dan ook een kunstwerk op zichzelf. Praag kent daarnaast vele binnentuinen en verhogingen waar je mooie plaatjes kan schieten.

Fujiyoshida  

Fotograaf Cuno de Bruin vertelt: ‘Dit is misschien wel het meest gefotografeerde uitzichtpunt op Mount Fuji. Je ziet de gebouwen overal in Japan, maar weinig zijn zo indrukwekkend qua uitzicht als deze.’ Fujiyoshida ligt aan de voet van Mount Fuji en is gebouwd op oude lavastromen. Het zogenoemde Kitaguchi Hongū Fuji Sengen Jinja is de startplaats van pelgrims die de berg gaan beklimmen. In de buurt van mount Fuji zijn er kabelbaan tours waar je prachtige foto’s van de berg kan maken.

Foto Cuno de Bruin

Fès  

Fès is de oudste  koningsstad van  Marokko. Je waant je er  dan ook in de middeleeuwen.  Zo is er de leerlooierij waar je het oude ambacht nog in het echt kan zien.  Het Arabische stadsdeel Fès al Bali bevat de drukke medina (die vermeld is op de werelderfgoedlijst) met een doolhof aan kronkelige straatjes. Ook is er de oude Koranschool te vinden en de poort Bab Boujloud. Verder vind je er de eerste universiteit van Marokko (de Karaouïne moskee) en de met kleurrijke tegelmozaïeken gedecoreerde fontein van Nejjarini. Genoeg moois om te fotograferen dus!

Foto Eefke Burg

Cappadocië

Een grillig sprookje: Cappadocië is een geologisch bijzonder gebied. Het ligt ten zuiden van de steppe  in de Turkse regio’s Oost-Anatolië en Centraal-Anatolië. Vanwege de opmerkelijke honingraatvormige heuvels en torenhoge rotsblokken staat het gebied op de werelderfgoedlijst. Elke ochtend vertrekken er vele luchtballonnen  die over de prachtige valleien van Cappadocië varen.  Het is alleen al speciaal om dit schouwspel  tijdens de zonsopgang te fotograferen.

Dit artikel werd geschreven door Eefke Burg en gepubliceerd in 2.2019

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie