8 dingen die je dacht te weten over fotografie

Zsarisse Knol 562
Je kent het wel, een mythe. Er zijn mythes over van alles en je gelooft ze ook nog. Om er dan alleen achter te komen dat ze niet waar zijn. Zo heeft fotografie er ook een paar en die gaan wij ontrafelen.

Geloof niet alles wat je hoort. Er zijn een tal van mythes die rond gaan in de fotografengemeenschap. Zelfs de meest ervaren fotografen hebben een handvol aannames die simpelweg niet waar zijn.

Mythe 1: Je hebt een statief nodig voor landschapsfoto’s

Natuurlijk is een statief super handig om te gebruiken,  maar toch is het niet nodig in de meeste gevallen. Geen statief gebruiken biedt de fotograaf de vrijheid om hun compositie aan te passen en een beter beeld te maken. Gebruik je statief alleen als je het nodig hebt!

Mythe 2: Schiet je foto’s altijd in handmatige modus

Het is belangrijk dat je snapt hoe diafragma, ISO en sluitertijd werkt. Echter kost een camera zoveel omdat ze over fantastische automatische functies beschikken; er is geen reden om daar geen gebruik van te maken. Vaker wel dan niet, is de diafragmaprioriteit nog effectiever dan de handmatige modus. Dit geldt vooral als je weinig tijd hebt om de foto te maken. 

Mythe 3: Focus altijd op het object dat je scherp wilt hebben

Stel je voor dat je een foto wilt maken van twee objecten, een dichtbij en een in de verte. Als je de camera focust op het object dat dichtbij is, dan zal het object in de achtergrond onscherp zijn als je met een redelijk smal diafragma werkt. Wanneer je op het oneindige focust en gericht op het verdere object, dan is er een goede kans dat het object dat nabij is alsnog in scherp is. Daarom als je een duidelijk algemeen beeld wilt hebben, is het soms handiger om de focus in de verte te zetten in plaats van op het primaire onderwerp.

LEES OOK: 5 tips voor stadfotografie 

Mythe 4: Photoshop is de enige manier om foto’s te editen

Editen speelt een belangrijke rol in het eindresultaat en gevoel van je foto. Of je nou wel of niet graag achter je computer zit, editen is een noodzakelijke kwaad. Maar of je nou wel of niet weet hoe Photoshop werkt is zeker geen noodzaak. Er is zoveel andere applicaties en software dat je kan gebruiken dat veel makkelijker te snappen is. Vele professionals vertrouwen Lightroom meer dan Photoshop.

Mythe 5: Een full frame sensor is een must-have

Een full frame sensor heeft het voordeel van lagere digitale ruis en een hoger aantal megapixels op je foto. Hoewel crop sensors ook zijn voordelen hebben. Voor hetzelfde gezichtsveld krijg je eigenlijk een scherper beeld. Zolang je niet grote afdrukken verwacht te maken en zo dicht mogelijk kan proberen te komen, zijn crop sensors net zo goed als de full frame sensor.

Mythe 6: Zet nooit de horizon in het midden van je compositie

In fotografie zijn de regels gemaakt om te breken. Vele van ons hebben de regel van derde in ons hoofd getimmerd, maar de waarheid is dat je goede foto’s kan maken zonder de traditionele richtlijnen te volgen. Gebruik in plaats daarvan je intuïtie om uit te zoeken of de compositie balans heeft en mooi is.

Mythe 7: Goed licht = goede fotografie

Een dag met alleen grijze wolken kan voor sommigen een afknapper zijn. Maar het zachte licht dat komt met wolken kan juist problematische schaduwen laten verdwijnen. Vaker kan ‘slecht’ weer iets aanbieden dat net iets anders is. Gebruik het licht dat je wordt aangeboden effectief.

Mythe 8: De ‘beginners’ camera

Dat is waar, sommige camera’s zijn goedkoper dan andere. Het is ook waar dat sommige camera’s minder geavanceerde mogelijkheden bieden dan de duurdere. Dat gezegd hebbende, een geweldige camera is niet noodzakelijk om een geweldige foto te maken. Laat het idee dat je spullen niet goed genoeg zijn je niet tegen houden.

Beter zelfs, laat geen enkele mythe die gezegd is door een ‘professionele’ papegaai je tegen houden om iets nieuws en creatiefs te proberen.