7 tips die je als startende fotograaf wilt weten

7 tips die iedere startende fotograaf had willen weten

Zsarisse Knol 229
Elke fotograaf heeft wel eens de gedachte; 'ik wou dat ik dit eerder had geweten.' In dit artikel bespreken we 7 tips om jou te helpen bij je start!

Als fotografie een nieuwe hobby voor je is, kan het wel een beetje overweldigend zijn. Fundamenten achterhalen, een kermerkende creatieve stijl opbouwen en tegelijkertijd werken aan een carrière en financiële succes. Vandaag delen we zeven dingen die fotografen graag vanaf het begin hadden willen weten. 

1. Fotografen gaan het liefst voor een full frame camera

Een dure camera of lens maakt je nog geen goede fotograaf! Dat gezegd te hebben, investeer in een full frame camera vanaf het begin. Werken met een full frame camera maakt je leven zo veel makkelijker. Vooral wanneer je gaat werken in kleine binnenruimtes, is een full frame camera het beste om mee te werken. Met het gebruik van een full frame camera is het makkelijker om met groothoeklenzen te schieten en het geeft je de vrijheid om meer te bewegen, ondanks het ruimtegebrek.

2. Gebruik RAW, vergeet JPEG

De meeste fotografen houden ervan om in RAW formaat te schieten. Als je in RAW schiet, heb je veel meer controle tijdens het editen. Het verschil tussen RAW en JPEG is hoeveel de foto verwerkt wordt bij het schieten. RAW-afbeeldingen moeten in software worden bewerkt voordat ze gereed zijn om te worden gedrukt, gedeeld of getoond kunnen worden en dat hoeft bij JPEG niet.

3. Maak je computer schoon en bewaar je foto’s ergens anders

RAW afbeeldingen verbruiken heel veel ruimte op je computer! Dit kan je computer langzamer maken en kan soms problemen geven, zoals instortende software programma’s. Daarom is het handig om een externe hard disk (of twee) klaar te hebben liggen. 

4. Falen is niet falen – het is leren

Wanneer de meeste fotografen beginnen, hebben ze een beter beeld in hun hoofd dan dat wat ze uiteindelijk maken. Wanneer je namelijk net begint, zul je altijd een paar keer falen. Het is de taak om creatief te zijn en je verbeelding te gebruiken.

Een paar foutjes hier en daar zullen altijd gebeuren in je eerste paar jaar. Het kan soms voelen of de angst van falen je zal volgen als een schaduw. Maar relax…het is normaal. Wat verkeerd is, is dat je het ziet als falen zodra je iets hebt gecreëerd wat niet perfect is.  

De waarheid is, dat falen niet echt falen is, het is een les. Falen gebeurt meestal wanneer je in een onbekende territorium stapt en met dingen experimenteert. Wat je ervan leert is waardevol. Hoe vaker je faalt, hoe meer je hiervan zult leren. 

5. Fotografen: 'Je hoeft geen speciaal talent te hebben, maar je moet het er wel voor over hebben'

De meeste fotografen zijn niet geboren met het talent in hun bloed. Ze worden goed doordat ze in hun potentieel groeien. Wanneer je er de moeite in doet, het er voor over hebt, blijft experimenteren en blijft spelen met je camera, zal je groeien en beter worden.

Het is geen schande om een ​​beginner te zijn - en het is geen schande om hulp te vragen om je fotografie te ontwikkelen!

LEES OOK: Omgaan met cameraschuwe mensen

6. Neem de tijd voor de energie en inspiratie

Als je gebrek hebt aan inspiratie en creativiteit, geef dan niet op. Neem in plaats daarvan, een pauze en ga wat compleet anders doen. Doe iets anders dat je leuk vindt om te doen. Gebrek aan inspiratie kan ontstaan door stress, te weinig slaap, te lang te hebben gewerkt of als je te veel van jezelf verwacht.

Het gebrek aan creativiteit is slechts een tijdelijke gemoedstoestand, het is een signaal naar jou vanuit je eigen lichaam. Een herinnering om voor jezelf te zorgen! Onthoud, de beste manier om te groeien is om te spelen, stop met het zoeken naar het perfecte plaatje. Als het tevoorschijn komt terwijl je aan het spelen bent? Perfect! Zo niet? Dan pech. Tenminste heb je wel plezier gehad.

7. Luister niet naar kritiek en wees jezelf

Wanneer je bang bent voor blootstelling en harde kritiek, daag jezelf dan toch eens uit om de angst in de ogen te kijken. Het kan heel emotioneel gedurfd zijn om jezelf en je foto’s bloot te stellen aan het internet, omdat er zoveel van jezelf in je werk zit.

Mensen kunnen soms heel snel commentaar leveren en wanneer ze het doen, kan het pijnlijk zijn. Hoe meer je jezelf bloot stelt, des te meer mensen die wachten om kritiek naar je te gooien. Wanneer dit gebeurd, onthoudt dan dat ze reageren gebaseerd op hun eigen smaak, hun smaak is niet hetzelfde als die van jou.

Blijf daarom trouw aan wie je bent en laat niemand je passie voor fotografie afpakken! Vergeet ook niet alle positieve feedback die je krijgt op te nemen want gelukkig zijn er zoveel ondersteunende mensen die van fotografie houden, en er ook zullen zijn om je aan te moedigen.