Flitsfoto's overbelicht? Dit kun je doen

7 manieren om overbelichte foto’s door een flits te voorkomen

Tieme Snijders 758
Je kent het misschien wel. Een point-and-shoot camera, een feestje, een donkere ruimte en de flits. Achteraf bekijk je de foto’s en wat blijkt? Allemaal overbelicht.

Het kan iedereen overkomen. Je bevindt je in een donkere ruimte en probeert wat foto’s te maken met een point-and-shoot camera. Je hebt met dit type camera vaak minder controle over de instellingen als ISO en diafragma. Daarom gebruik je maar de flits. Helaas wordt het er vaak niet beter op. In dit artikel 7 tips om hier mee om te gaan.

De tips:

1 Doe een stap achteruit
Vaak wordt geadviseerd om het beeld te vullen. Maar bij het gebruik van flitslicht en dichtbij je onderwerp staan wordt er vaak niet beter op. Je kan er altijd voor kiezen om de zoomfunctie te gebruiken. Nadeel is dan wel wat je kans hebt op bewogen foto’s. Je kunt er ook voor kiezen de foto later een beetje bij te snijden (cropppen).

2 Diffuse het licht uit de flits
Je kunt er ook voor kiezen het flitslicht wat zachter te maken door er een stukje tissue voor te plakken. Vaak lukt het namelijk niet om het flitslicht in de camera aan te passen. Let er wel op dat het de kleur van het flitslicht (en dus ook de foto) aan kan tasten.

3 Weerkaats het licht
Ook een mogelijkheid is om het flitslicht te weerkaatsen via een kaartje. Het is meestal niet mogelijk om de flitser van de camera in bepaalde hoeken te buigen (sommige camera’s hebben wel een kantelbare flitser). Via een kaartje kun je het licht weerkaatsen door het te licht te bundelen naar het plafond, of zelfs via de muur. Het vergt wel enige oefenen. De resultaten verschillen ook per situatie.

4 Nachtmodus
De meeste point-and-shoot camera’s hebben een nachtmodus. De flits word op ‘slow sync flash’ gezet. Wat inhoudt dat je fotografeert met een lagere sluitertijd, maar het flitslicht bevriest de foto nog wel. Het geeft je geen haarscherpe foto’s maar het kan leuk zijn om te gebruiken.

5 Verminder de licht output
Sommige point-and-shoot camera’s hebben wél de mogelijkheid om de licht output uit de flits te verminderen. Bekijk hiervoor de gebruiksaanwijzing die je gekregen hebt bij de camera. Verminder bijvoorbeeld, mocht de mogelijkheid er zijn, het flitslicht met 1 of 2 stops. Bekijk het effect en pas zo nodig nog het een en ander aan.

6 Licht toevoegen
Dit kan ervoor zorgen dat je het feest moet verlaten. Maar het is een logische stap. Is het te donker? Voeg licht toe! Niet iedereen op het feest zal het je in dank afnemen, maar jij kan betere foto’s nemen!  Wat je ook kunt proberen is iemand te fotograferen bij een witte muur. Een witte muur weerkaatst het aanwezige licht.

7 De belichtsinsdriehoek
Mocht je de mogelijkheid hebben, probeer dan iets in de belichtsdriekhoek aan te passen. Zoals de ISO-waarde, Diafragma, of de sluitertijd. Let er wel op dat als je de ISO-waarde verhoogt, je meer last krijgt van ruis. Met een lagere sluitertijd, waardoor er licht meer tijd krijgt om op de sensor te vallen, heb je natuurlijk meer kans op bewogen foto’s.