7 Instagram filters en wanneer je ze kan gebruiken

7 Instagram filters en wanneer je ze moet gebruiken

Zsarisse Knol 234
Instagram filters zullen je foto niet kunnen veranderen van een saaie foto naar een kunstwerk, maar ze kunnen wel helpen om je mooiste foto’s er nóg beter uit te laten zien. Er zijn meer dan 40 Instagram filters, we kunnen ons voorstellen hoe lastig het is om de juiste te kiezen. Wij helpen je een handje.

Clarendon

Clarendon is een fantastisch Instagram filter voor verschillende soorten portretten, ook voor selfies. Met deze filter voeg je licht toe aan hoge lichten in je foto en schaduw aan de wat donkere plekken, zo verhoogt dus het contrast. Hierbij verhoogt de filter ook de saturatie en koelt de foto af doordat er een cyaan tint toe wordt gevoegd aan de highlights.

Juno

De Juno filter is een vrij bekende omdat het nogal veelzijdig is. Dit Instagram filter verhoogt het contrast en de saturatie van een foto een beetje en versterkt de warme kleuren zoals rood en geel. Als je wil dat de warme tinten een beetje meer uit springen dan de koude kleuren, probeer dan dit Juno filter. Het filter is het best te gebruiken voor urban portretten en stadsfoto’s.

Instagram filter Ludwig

Ludwig is een Instagram filter dat is vernoemd naar een Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe, hij heeft de uitspraak ‘minder is meer’ bedacht. Met dit filter verlaag je de saturatie en helderheid voor gele, groene, blauwe en magenta tinten. Het geeft daarbij de kleur rood wel meer saturatie en maakt de schaduwen en highlights duidelijker. Het is het beste te gebruiken voor abstracte fotografie en fotografie, maar het kan ook een intens effect toevoegen aan zwartwit foto’s.

LEES OOK: Instagram take-over door vader gaat viraal

Lark

Lark is een fantastisch filter voor verschillende mstandigheden, óók voor foto’s met weinig licht. Je kan dit filter gebruiken om je foto meer helderheid te geven of een beetje te vervagen. Lark verhoogt de belichting en verlaagt de saturatie van rood, paars en magenta. Daarbij verhoogt het wel de saturatie van blauwe en groene kleuren. Omdat het de blauwe en groene kleuren prominenter maakt, is het ideaal voor landschappen en zee aanzichten.

Gingham

Gingham is een van de favoriete Instagram filters van vele Instagramgebruikers geworden. Dit filter geeft je foto een vintage gevoel door gebruik te maken van een lichte waas en desaturatie. Het vermindert ook de highlights en past een wit vignet toe aan je foto. Omdat het een zeer specifieke warme en retro sfeer creeert, is het perfect voor stijvolle portretten en productfotografie.

Lo-Fi

Lo-Fi is ook een populair Instagram filter dat bekend is door het intense gevoel dat het aan je foto toevoegt. Het verhoogt de saturatie en versterkt de schaduwen, waardoor je foto snel dramatisch en donker eruit ziet. Het kan fashion en urban fotografie zeer verleidelijk maken.

Instagram filter X-Pro II

X-PRO II is waarschijnlijk de meest dramatische filter die Instagram heeft. Het voegt een sterk vignet toe en maakt de schaduwen in een foto zeer duidelijk. Het filter is gebaseerd op een foto-ontwikkeling techniek genaamd cross-processing. Hierbij worden foto’s opzettelijk verwerkt in een chemische oplossing voor verschillende soorten film, het levert nogal vreemde resultaten. Net als Lo-Fi, is dit een van de oudste Instagram filters en toch is het nog zeer populair. Je moet dit filter vermijden als je meer van subtiele nabewerking bent. Maar probeer het eens met concertfotografie om het dramatische effect te verkrijgen!