Zes vragen die elke vrouwelijke fotograaf krijgt

Redactie digifoto Starter 2140

Hoe en wanneer wordt je als fotograaf serieus genomen? Dit ligt aan verschillende dingen. Ook je geslacht speelt hierbij een rol. Als fotograaf moet je al je best doen om boven iedereen uit te komen, maar vrouwelijke fotografen wordt dit soms nóg lastiger gemaakt. We hebben de meest voorkomende vragen aan vrouwen onder elkaar gezet.

1. Welke camera is dat?

Dit klinkt als een standaard vraag die elke fotograaf hoort, echter zit hier voor vrouwelijke fotografen een achterliggende gedachte aan vast. Op deze vraag krijg je vaak nog een hele lijst aan vervolg vragen. 'Wat vind je van dit andere merk/model?' En 'Waarom koos je precies voor deze camera?' Het is een subtiele manier waarop mensen kunnen testen of je echt verstand hebt van fotografie en niet alleen een mooie vrouw bent met een camera. Hetzelfde geldt als ze vragen naar je mening over een bepaald soort gear. Met deze vraag wordt niet eens geluisterd naar je mening of kennis, maar gezocht naar een manier om je onderuit te halen.

Lees ook: Neem deel aan de masterclass bruidsfotografie op Fotofair 2021

2. Wat fotografeer je? Bruiloften, pasgeboren baby's, moederschap?

Deze vraag is ontstaan uit standaard stereotypering. Zodra je als vrouw aan het werk gaat met fotografie wordt er meteen verwacht dat je iets vrouwelijks doet. Natuurlijk zijn er vrouwen die veel met newborn fotografie bezig zijn, maar daarnaast kunnen ze net zo goed sport- of automotive fotograaf zijn. Als vrouw wordt je meteen gezien alsof je baby-gek bent of alleen maar naar bruiloften wilt omdat het 'zo lief ' is.

3. Hoe ga je dat doen als je kinderen hebt?

Deze vraag sluit goed aan op de vorige vraag. Als vrouw wordt er van je verwacht dat je kinderen krijgt, echter wil niet elke vrouw kinderen. Eigenlijk moet de vraag anders gesteld worden. Namelijk niet als je kinderen hebt, maar als je kinderen wilt. Daarna komt de veronderstelling dat je werkzaamheden meteen zullen veranderen zodra je kinderen hebt. Terwijl dat in de praktijk misschien wel mee valt.

4. Hoe balanceer je je werk als vrouwelijke fotograaf met je privéleven?

Zodra je dan aan kinderen begint, wordt er niet meer gekeken naar je fotografie, maar naar hoe je het doet als moeder. 'Wie blijft er dan thuis om voor de kinderen te zorgen?' 'Mis je ze niet als je aan het werk bent?' Gek genoeg krijgen mannelijke fotografen met kinderen deze vraag nooit. Als moeder moet je familie op de eerste plek zetten en dingen als carrière op de tweede plek lijkt het wel. Naast dat deze vraag heel vervelend is om te krijgen, ontwikkelen moeders hier een schuldgevoel van. Als iedereen vraagt waarom je als moeder niet met je kind bent, ga je je uiteindelijk schuldig voelen.

5. Weet je zeker dat je daar geen hulp voor nodig hebt?

Deze vraag hoor je voornamelijk als je assistente bent. Mannen kunnen net zo goed om gaan met apparatuur als vrouwen in het fotografieveld. En ja, er zitten soms zware dingen bij die getild moeten worden. Als het niet lukt vraagt een vrouw hier zelf wel voor hulp. Net zoals een man zou hebben gedaan.

6. Ik vind je werk wel leuk en mooi, maar als je nu dit doet…

Dit is dan geen vraag, maar wel iets wat je vaak hoort. Al je talenten, visies en creativiteit als vrouwelijke fotograaf worden van je afgenomen wanneer een man je 'feedback' gaat geven. In plaats van advies krijg je een hele speech terug over wat je de volgende keer anders kan doen, alles dus. Dit gebeurt dan wel op de subtiele manier door de speech te beginnen met 'ik hou nu echt van …' om te eindigen met een heel ander idee dan wat je oorspronkelijk had. Mannelijke fotografen geven elkaar een aai op de rug wanneer ze een project hebben afgerond, maar geven vrouwen het idee dat ze beter zijn.

Lees ook: Naomi Campbell had voor het eerst een mainstream fashionshoot met een fotograaf met een donkere huidskleur

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie