5 tips voor betere foto’s op reis deze zomer!

5 tips voor betere foto’s op reis deze zomer!

Redactie 2260
Ga jij met je camera op pad deze zomer? Dan heeft Marcel Scholing nog wat tips voor je! Marcel is al ruim 25 jaar werkzaam als fotograaf, is docent fotografie en heeft zich de afgelopen 15 jaar gespecialiseerd in reisfotografie. Met deze 5 tips kom jij na je vakantie met nog mooiere foto’s thuis.

 

Tip 1: Gebruik licht als de oude meesters

CameraTools ReistipsGa voor het maken van een portret op zoek naar licht dat een heel duidelijke richting heeft, bijvoorbeeld bij een raam of in een deuropening. Hoe meer het licht een richting heeft, hoe uitgesprokener het karakter van dat licht zal zijn. Als je meerdere lichtbronnen gebruikt dan loop je de kans dat je licht rommelig wordt. Kijk voor inspiratie eens naar het licht dat schilders als Rembrandt en Vermeer gebruikten. Probeer dat licht eens na te bootsen in een foto. Direct en hard zonlicht is over het algemeen niet het meest fraaie licht. Neem voor een portret rustig de tijd. De geportretteerde zal het waarschijnlijk fijner vinden om goed op de foto te staan dan om snel klaar te zijn!

Tip 2: Laat de menselijke maat zien

CameraTools ReistipsVaak lijkt dat weidse landschap dat je onderweg fotografeerde bij thuiskomst een stuk minder indrukwekkend. Fotografeer de menselijke maat in een landschap om te laten zien wat het formaat van iets anders in beeld is. Door de menselijke maat te laten zien als contrast  kan je de grootsheid van de andere beeldelementen benadrukken. Je hoeft natuurlijk niet perse een mens in beeld te hebben: een auto of paard werkt bijvoorbeeld ook prima.

Tip 3: Maak composities dynamisch met diagonalen

CameraTools ReistipsHorizontale en verticale lijnen geven veel minder een kijkrichting en spanning aan een foto dan diagonalen. Diagonale lijnen zorgen voor diepte en kunnen een kijker sturen. Vaak kan je door een ander standpunt te kiezen gebruik maak van een invoerende lijn vanuit de linker benedenhoek diagonaal het beeld in. Zo kun je met diagonalen je foto een dynamischere compositie geven.

Tip 4: Creëer diepte met lagen

CameraTools ReistipsEen foto blijft een 2-dimensionale, platte afbeelding van datgene dat je hebt gezien. Door meerdere lagen in je foto te creëren kan je de kijker een gevoel van diepte laten ervaren. Je foto's zullen hierdoor ruimtelijker overkomen. Zie de foto als een soort van kijkdoos: als je alles tegen de achterwand aanplakt dan levert dat een platte foto op. Kies in een landschap duidelijk voor een voorgrond, middenstuk en achtergrond om diepte te creëren met lagen.

Tip 5: Geef kracht of rust met kleur

CameraTools ReistipsKleuren kunnen elkaar versterken of juist verzwakken. Door de juiste kleurencombinaties te kiezen kan je een foto meer diepte en kracht of juist meer rust geven. Complementaire kleuren zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel. Deze kleuren zijn het meest contrasterend met elkaar. Dit zijn de kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen, welke elkaar dus zullen versterken:
• geel en blauw
• cyaan en rood
• magenta en groen

Het kan een leuk experiment zijn om jezelf te dwingen om dit soort contrasten te fotograferen. Je zal merken dat je hierdoor heel anders moet gaan kijken. Kleuren die dicht tegen elkaar aan liggen in de kleurencirkel of ton sur ton geven juist een veel rustiger beeld.

Meer weten? Kom naar de workshop Reisfotografie!

Op donderdag 23 juni geeft Marcel nog een uitgebreide workshop Reisfotografie bij CameraTools in Apeldoorn. Daarin leer je naast deze 5 tips nog veel meer over het maken van betere foto’s op reis! Tijdens de workshop krijg je niet alleen heel veel tips en adviezen te horen, je gaat er ook in de praktijk mee aan de slag. Zo kun je straks goed voorbereid op reis voor hele gave foto’s deze zomer. Je kunt je direct aanmelden op de site van CameraTools.nl!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie