Essentiële items voor portretfotografie

5 dingen die een portretfotograaf altijd bij zich moet hebben!

Redactie 912
Fotografen hebben een obsessie voor hun apparatuur. Maar voor goede portretfoto's heb je soms heel andere dingen nodig …

Er zijn van die bepaalde handige dingetjes die je nodig hebt bij een portretshoot waar je niet zo 1, 2, 3 aan zou denken. Zorg er dus voor dat je ruimte in je cameratas over houdt voor deze onmisbare handigheidjes!

Wasknijpers

Lekker klein en oh zo handig! Wanneer de kleding van je model niet helemaal lekker zit en haar contouren niet mooi uit laten komen kun je heel makkelijk wasknijpers of veerklemmen gebruiken om de stof beter te laten vallen.

Een grijskaart

Als je de witbalans van je camera goed wilt instellen is een grijskaart onontbeerlijk. Het zorgt er voor dat de huidskleuren juist worden weergegeven. Laat je model gewoon even de grijskaart omhoog houden voor elke serie foto's. Dan heb je een goed referentiepunt. Hier kun je een video bekijken waarin de werking van een grijskaart uitgelegd wordt.

Wattenschijfjes

Als je een portretshoot doet zonder een visagiste, is het handig wanneer je zelf wattenschijfjes meeneemt. Wanneer er namelijk iets niet helemaal goed is aan de make-up van je model, kan ze dit zelf met behulp van een wattenschijfje snel herstellen. Want je wilt toch liever geen wasbeer op de foto zetten toch? ;-) Tenzij je in de dierentuin bent natuurlijk!

Haarlak

Eén van de lastigste dingen om te retoucheren in de nabewerking is wanneer het haar van je model alle kanten op springt of waait. Zorg er dus voor dat je een kleine bus met haarlak in je tas hebt zitten om eventueel die wilde haren te temmen!

Snacks

Zorg er voor dat je iets te eten bij je hebt zoals maaltijdrepen of iets anders wat de honger stilt en energie geeft. Wanneer jij, je eventuele hulpjes of je model een appelflauwte van de honger nabij zijn, zal dit een fotoshoot niet ten goede komen. Leer te herkennen wanneer iemand chagrijnig wordt door honger of een suikertekort zodat je het voor kunt zijn dat de sfeer verpest wordt.

Zoals je ziet zijn er meer dingen belangrijk tijdens een portretshoot dan alleen de juiste apparatuur. Je kunt beter dit soort dingen voor niks mee nemen dan dat je er om verlegen zit. Heb jij ook nog van dit soort handigheidjes? Deel die dan in de comments hieronder, je helpt er vast iemand anders mee.

Fotowedstrijd: portretten

Het mooie weer komt er aan, tijd om er op uit te trekken en een leuke portretshoot te doen. En misschien heb je wel zin om mee te doen met onze fotowedstrijd: portretten. Er zijn prachtige prijzen te winnen zoals een mooie lens van Sigma. Kijk voor meer informatie op onze site!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie