4 manieren om LiveView in te zetten

Amy Schutte 464
LiveView is een sterk gereedschap voor fotografen, en het gebruik ervan kan je fotografie gedrag behoorlijk veranderen. Wanneer je het gebruikt kan het leiden tot betere, en meer creatieve foto’s.

Op de meeste DSLR’s kun je het LCD scherm achterop je camera activeren, om daarop te zien wat er door de lens te zien is. Zie het als een digitale viewfinder. Bij de meeste systeem- en compactcamera’s is LiveView standaard geactiveerd. Het gebruik van LiveView kan je foto’s beter maken, zeker met deze tips.

Ander perspectief

Veruit de meeste gebruikte fotografie ‘positie’ is wanneer de fotograaf rechtop staat en de camera naar zijn of haar gezicht brengt. Niets mis mee, want dit is ook de hoek van waaruit je de wereld ziet, dus de foto’s kijken over het algemeen prettig weg. Maar het is ook weinig creatief en de meeste foto’s zijn een beetje hetzelfde. Bukken en tegelijkertijd door de zoeker kijken is niet zo eenvoudig, want de camera kantelt snel waardoor je het onderwerp uit het oog verliest. Dat geldt ook voor het iets hoger houden van de camera. Met LiveView wordt dit een stuk eenvoudiger, helemaal als je camera voorzien is van een kantelbaar scherm. Je kunt blijven kijken naar het eindresultaat, en je compositie maken terwijl je gezicht niet tegen de zoeker aangedrukt zit.

Scherpstellen met LiveView

LiveView maakt het gemakkelijker om nauwkeurig scherp te stellen en van tevoren te controleren of de scherpte op het juiste punt ligt. Dit kun je doen door in te zoomen. De meeste camera’s hebben daar een knop voor op de camera, soms kun je het met je vingers doen wanneer je een touchscreen hebt. Ingezoomd is veel beter te beoordelen of je foto daadwerkelijk scherp is op de door jou gekozen plek.

Een preview van je foto

De meeste DSLR’s hebben optische zoekers. Via de spiegel in de camera wordt het beeld gereflecteerd dat zich daadwerkelijk voor de lens bevindt. Je ziet de belichtingsmeter in beeld, maar de veranderingen die je maakt in de instellingen zie je niet terug in het plaatje dat je door de zoeker ziet. In LiveView kun je dit wel zien. Zo kun je bijvoorbeeld creatieve presets van je camera gebruiken, mits je camera deze heeft, en het effect direct beoordelen. Ook kun je zien of je foto goed belicht is.

Diafragma en scherptediepte

Een van de veranderingen die je in het LCD scherm kunt beoordelen wanneer je gebruik maakt van LiveView, is de scherptediepte. Vooral wanneer je macro fotografeert, of sowieso wanneer je met een grote diafragmaopening (en dus kleine scherptediepte) aan de slag gaat, is het belangrijk dat de scherpte op het juiste punt ligt. Ligt deze net iets te ver naar voor of achter, dan is de foto vaak mislukt. Omdat je de scherptediepte in de zoeker niet ziet, kun je LiveView gebruiken om te controleren of je goed zit en de kans van slagen te verhogen.
Schermen met een touchscreen maken het nog gemakkelijker, je kunt dan vaak tikken op het punt waarop je scherp wilt stellen. Net als bij een mobiele telefoon. Leer LiveView in te zetten voor je fotografie, en je kunt de variatie in je beelden nog groter maken.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy