3 snelle tips voor betere sportfoto’s

3 snelle tips voor betere sportfoto’s

Senta Bemelman 831
Bij sportfotografie draait het om spanning, sensatie en snelheid. Met deze snelle tips maak je betere sportkiekjes!

Als sportfotograaf wil je graag foto’s schieten die de kracht van de sport vangen. Leer ook over het spel dat je fotografeert of welke regels aan de sport verbonden zijn. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten.

1: Fotografeer de omgeving en attributen

Breng de omgeving in beeld om het spel tot leven komen. Besteed ook aandacht aan het stadion met fans of de toekijkers aan de zijlijn bij een wielerwedstrijd. Daarnaast zijn ook de sportattributen leuk om te fotograferen. Hierdoor krijg je een voorproefje van het spel. Wanneer je dit soort foto’s toevoegt, krijg je een dynamischere fotoreeks waarbij de verschillende facetten van de sportwereld aan de orde komen.

Upload jouw mooiste sportfoto in onze Gallery!

2: Ga voor zwart-wit

Door middel van zwart-wit kun je een sportfoto dramatischer maken. De belichting en beweging vangen meer het oog door het ontbreken van kleur. Daarnaast is zwart-wit ook leuk voor de afwisseling. Gebruik liever niet de automatische zwart-witfunctie op jouw camera. Soms kan de camera kleuren net iets minder nauwkeurig lezen en krijg je niet de juiste tonen in zwart-wit. Fotografeer in kleur en vervang in de nabewerking de kleuren voor grijstinten.

3: Gebruik een korte sluitertijd

Bij veel sporten zoals wielrennen, hardlopen of autosport krijg je met hoge snelheden te maken. Zorg dat je een korte sluitertijd (dus een hoog getal, bijvoorbeeld 1/1000e) gebruikt om onscherpte te voorkomen. Zo bevries je de actie! Kies ook een goed diafragmagetal. Bij weinig licht zal dit een lager getal zijn dan in het felle zonlicht. Lees ook meer over sluitertijd bij deze handige opfriscursus!

Waar let jij op bij sportfotografie?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta