12 handige tips

12 tips voor zonsondergangsfotografie

Tieme Snijders 790
Een fotoalbum is incompleet zonder goede foto van een zonsondergang. In dit artikel lees je 12 tips die er voor zorgen dat jij de perfecte zonsondergang foto maakt!

Zonsondergang, een prachtig fenomeen. Elke dag opnieuw. In dit artikel lees je 12 tips, die er voor zorgen dat jij het perfecte plaatje kan maken tijdens een zonsondergang.

Tip 1

Plan de foto. Dat is makkelijker gezegd dat gedaan. Een foto laat zich natuurlijk niet altijd plannen. Ga goed voorbereid op pad, zoek een locatie uit die het goed doen bij zonsondergang fotografie. Bekijk of er storende elementen in je beeld terecht kunnen komen, en kijk of je daar eventueel omheen kunt fotograferen

Tip 2

Gebruik verschillende brandpuntafstanden. Zoom in als je de zon zelf op de foto wilt hebben en gebruik een groothoek als je een mooi overzicht van het geheel wilt hebben. Pas op dat je niet recht in de zon kijkt, dat kan gevaarlijk zijn! Ook door de lens.

Tip 3

Verwerk elementen in de foto. Bijvoorbeeld de bergen, een boom of een boot. Dit wekt nieuwsgierigheid en interesse op bij de kijker.

Tip 4

Vergeet de regel van derden niet! Deze regel mag natuurlijk ‘overtreden’ worden als het een interessanter plaatje oplevert. Maar het is leuk om objecten zo te plaatsen dat ze niet precies in het midden van de foto staan. Zet de boom dus rechts of links in de foto.

Tip 5

Haal de camera van de auto-stand af en gebruik de diafragma- of sluitertijdvoorkeuze.
Op deze manier heb je meer controle over het aanwezige licht. In de auto-stand kan de foto net wat overbelicht zijn, terwijl je juist wat anders in gedachten had. Experimenteer hiermee.

Tip 6

Probeer de Bracketing functie van je camera eens uit. Op deze manier maakt de camera een aantal foto’s: onderbelicht, een foto waarvan de camera denkt dat het de juiste belichting is, en een overbelichte foto. De krijg je een serie foto’s met verschillende resultaten en kleuren. Wellicht zit hier wat leuks tussen.

Tip 7

Ook leuk om te proberen is de Auto Exposure Lock functie op jouw camera (AEL). Richt de camera op bijvoorbeeld een donker stukje, zoals de grond. Gebruik de AEL knop, en frame dan de camera zoals je hem wilt hebben. Zo krijg je ook een ander beeld.

Tip 8

Haal jouw camera van de automatische witbalans af. Selecteer sunset. Op automatische witbalans heb je kans dat je wat minder warme tonen krijgt die zo kenmerkend kunnen zijn voor een mooie zonsondergang.

Tip 9

Als je er eentje hebt, neem je statief mee. Met een statief kun je gebruik maken van langere sluitertijden. Op deze manier kun je mooi bewegende wolken vastleggen, of een mistig effect creëren met water.

Tip 10

Op autofocus kan jouw camera moeite hebben met het scherpstellen. Probeer daarom ook de handmatige focus uit als het niet lukt om het beeld scherp te stellen met autofocus.

Tip 11

Kijk om je heen. Niet alleen de lucht is fantastisch mooi tijdens een zonsondergang. Ook andere objecten en elementen kunnen erg mooi worden door de rood/oranje gloed van de zon. Fotografeer dus niet alleen de lucht, maar ook bijvoorbeeld skylines.

Tip 12

Blijf klikken! De zonsondergang veranderd de kleuren en omstandigheden per minuut. Die ene foto die net gemaakt is, kan over drie minuten opeens heel anders zijn.