10 tips om stillevens te fotograferen

10 tips om stillevens te fotograferen

Redactie 1291
Het fotograferen van voorwerpen is al zo oud als het begin van de fotografie. Wij geven je 10 tips om zelf aan de slag te gaan!

In het begin van de fotografie kon je niet anders dan met lange sluitertijden aan de gang gaan. Stillevens waren dus vaak de onderwerpen die gefotografeerd werden. Tegenwoordig is het fotograferen van stille levens ontzettend belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan goede productfoto's voor een webshop, magazine of winkel. In deze blog kan je met deze 10 tips aan de slag.

Tip 1: kies een voorwerp dat jou aanspreekt

Jouw creativiteit en motivatie krijgen een boost als je iets fotografeert wat je ook echt wilt fotograferen. Kies dus niet een onderwerp uit omdat het moet, maar begin met jouw meest favoriete voorwerp in huis. Hierdoor krijg je meer energie om lekker aan de slag te gaan.

Tip 2: maak gebruik van kunstlicht

Het fijne aan productfotografie is dat je alles zelf in de hand hebt, ook het licht. Met kunstlicht kan je volledig zelf bepalen hoe je je onderwerp wilt belichten. Het nadeel is dat professionele studioverlichting vaak duur is. Maar wie zegt dat je professionele studioverlichting nodig hebt? Een simpele bureaulamp is vaak al voldoende. Heb je een kamer waar je het licht buiten kunt houden? Dan is dit jouw studio. Wees creatief!

Productfotografie

Lees ook: Foodfotografie: zo krijg je eten lekker op de foto!

Tip 3: Kies een goed statief

Met een goed statief kan je blijven werken aan je compositie en aankleding. Je kiest je compositie, past dingen in het beeld aan en je kunt meteen zien of het een goede compositie is of dat het takje basilicum net even een stukje naar rechts moet. Nog een voordeel van een statief is dat je kan werken met langere sluitertijden en je kunt focus stacking toepassen. Laat je echter niet beperken door je statief. Gooi je statief ook eens aan de kant om andere composities te creëren.

Tip 4: Kies een geschikte achtergrond

Je besteedt tijd en moeite om jouw voorwerp letterlijk en figuurlijk in de spotlights te zetten of om je voorwerp mooi aan te kleden. Dan zou het zonde zijn als je een achtergrond gebruikt die daarvan afleidt. Gebruik daarom een achtergrond die jouw voorwerp naar voren schuift. De meeste mensen beginnen met egaal wit of zwart, maar je kunt ook kiezen uit bijvoorbeeld rood of een passend motief zoals het tafelkleed dat jij in je kast hebt liggen.

Tip 5: Kies je compositie

Een goede compositie is cruciaal en de helft van al het werk. Denk dus goed na over hoe je jouw onderwerp het best in beeld kunt brengen en varieer hierin. Het bepalen van de beste compositie is simpelweg meerdere compositie kiezen, fotograferen en dat met elkaar vergelijken. Dan zie je vanzelf wat voor jou het beste past.

Productfotografie

Tip 6: Neem de tijd

Met productfotografie heb je alles zelf in de hand, inclusief het licht. Je kunt er dus net zolang over doen als jij nodig hebt. Ben je niet tevreden met de compositie of je licht, dan pas je dit aan. Als het dan nog niet lukt, dan kan je alles laten staan en even wat anders doen om later met een frisse start te beginnen.

Tip 7: Inspireer jezelf!

Zoals eerder genoemd is het fotograferen van voorwerpen al zo oud als het begin van de fotografie. Dat betekent dat je niet zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Laat je daarom inspireren door anderen! Volg fotografen die aan productfotografie doen of laat je inspireren door werk wat je in magazines of webshops ziet.

Tip 8: Krijg er gevoel voor

Oefening baart kunst. Hoe meer ervaring je krijgt, hoe makkelijker het opzetten van het licht gaat. Je hebt ook vaak een beter idee van welke compositie het best past. Kies een vrije dag uit en begin gewoon met het fotograferen van jouw favoriete product. Wanneer je de basis kent, dan kun je een stap verder en je creativiteit erin kwijt.

Productfotografie

Tip 9: Vergeet de nabewerking niet

De nabewerking mag niet worden vergeten. Omdat het proces van productfotografie vaak hetzelfde is, kan je het jezelf makkelijker maken door 'actions' ofwel handelingen te maken. Dat wil zeggen dat je met een knop een reeks effecten en bewerkingen kunt toepassen op je foto. Je hoeft dus niet elke foto apart te bewerken om per foto dezelfde bewerking te krijgen.

Tip 10: Het is mogelijk om je geld hiermee te verdienen

Veel beginnend fotografen denken dat er niet genoeg geld valt te verdienen om van te leven. Dit is een misvatting. Wanneer jouw werk onderscheidend en uniek is, dan zijn er tal van mogelijkheden. Er is namelijk een grote vraag naar productfotografen. De vraag die je aan jezelf moet stellen is: wil ik mijn geld met productfotografie verdienen? Als je daar volmondig 'ja' op kunt antwoorden, dan is het tijd om aan de slag te gaan.

Gallery

Met deze 10 tips kan je vandaag nog aan de slag met productfotografie. We zien je resultaten graag tegemoet in onze lezersgallery

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie