10 dingen die je eerder had willen weten over fotografie

Sterre Hartjes 154
Als fotograaf volg je vaak je eigen pad. Heel normaal, maar doe je het dan wel goed? Met deze 10 punten kan je niks meer fout doen.

1. Maak een website met een doel

Of je nu een hobbyfotograaf of een professionele fotograaf bent, het idee van een website maken komt vroeg of laat in je op. Ga niet direct een ontwerper inhuren en een domeinnaam aanschaffen. Denk eerst goed na over wat je precies wil bereiken. Wil je je website enkel gebruiken als portfolio? Maak dan simpelweg een account aan op een social media platform. Dit is overzichtelijk en makkelijk voor de bezoekers. Wil je echt het beste uit je website halen, probeer er dan voor te zorgen dat het niet simpelweg een online fotogalerij wordt.  

2. Investeer in een goede camera

Koop geen camera die past bij de vaardigheden die je nu al kent. Investeer in een camera die je over een jaar nodig zal hebben voor de vaardigheden van dan. Zo groei je als fotograaf mee met de camera en hoef je geen geld en tijd te verspillen aan de zoektocht naar een nieuwe camera. Wanneer je een camera aanschaft die past bij je huidige vaardigheden is doorgroeien lastiger.

3. Werk aan grote projecten

Individuele foto's kunnen voor jou als fotograaf meer voor je betekenen, maar vaak is het zo dat foto's uit grote langlopende projecten meer (media)aandacht krijgen. Werk daarom eens aan een groot fotografieproject. Nu hoef je niet meteen de hele wereld over te vliegen voor het perfecte shot. Kies een eenvoudig onderwerp waar je interesses liggen. Het werken aan een project brengt je op nieuwe plekken, is goed voor je persoonlijke groei en beloont je op fantastische ervaringen.

4. Blijf leren van oud fotografen

Veel fotografen denken soms dat ze het wiel hebben uitgevonden, terwijl oud fotografen 50 jaar geleden al soortgelijke foto's maakten. Nu zijn de fotografen van nu ook goede leermeesters, toch raden we je aan om eens te kijken naar het werk van de fotografen van een aantal jaar terug. De beelden van deze fotografen hebben fotografie gebracht tot wat het nu is.

5. Doe meer dan alleen fotografie

Een van de belangrijkste lessen, is dat fotografen, om te kunnen bloeien in de competitieve markt van vandaag, meer moeten kunnen bieden dan alleen hun talent in het maken van goede foto's. Wanneer je wilt groeien en bekendheid wilt is het dus verstandig om af te wijken van de rest. Bied workshops aan, verkoop prints of verdiep je in een andere dienst. Er zijn fotografen die naast foto's ook video's maken. Met deze extra dienst trek je meer klanten naar je werk.

6. Focus op een bepaald soort fotografie

Zodra je net begint met fotografie wil je alles proberen. Heel normaal en dat raden we je ook zeker aan, maar zodra je verder bent met fotografie is het verstandig om je focus op een stijl te leggen. Met je een ster in het maken van portretten, zet jezelf dan niet in voor foodphotography. Op deze manier lever je altijd goed werk en geen half werk.

7. Blijf niet wachten tot er iets goed gebeurt

Dromen als fotograaf is heel normaal maar blijf niet wachten op je dromen. Blijf je wachten tot je voor dat ene tijdschrift mag werken of tot je eindelijk de hele wereld over kan. Blijf werken aan je eigen projecten om in de aandacht te komen van bedrijven. Zonder je eigen werk wordt je ook niet opgemerkt. Vandaar ook het punt over de fotografie projecten, het is allemaal een kwestie van geduld, leren en groeien.  

8. Goed verhaal > mooie foto's

Fotografie het best worden omschreven als de kunst van het maken van beelden. Jouw taak als fotograaf is niet op zoek te gaan naar 'mooie foto's' maar naar unieke personages met goede verhalen. Met behulp van je vaardigheden moet je die verhalen zo mooi mogelijk in beeld brengen. Je kan een prachtige foto maken, maar zonder verhaal zijn mensen er snel op uitgekeken.

9. Fotografie is meer dan klassieke portretten

Met diversiteit gaat je het verste brengen in de fotografie wereld. Tussen de meest bekende foto's zitten weinig portretten. Het maken van enkel portretten wordt soms gezien als een makkelijke en snelle oplossing voor wanneer je vast loopt in je werk en creativiteit. Dit vooral wanneer je bijvoorbeeld naar een ander land bent gegaan om te fotograferen en terug komt met portretten. De verhalen van de mensen zijn met een portret moeilijk te zien. Zonde, toch? Als je nu denkt: 'Maar ik vind het leuk om portretten te maken!' Maak je geen zorgen, we verbieden het je niet, daarnaast vinden we het misschien wel net zo leuk als jij.

10. Je bent begonnen met fotografie met een reden

We zijn allemaal begonnen met fotografie met een reden. Of het nu begon als hobby of als kunstvorm, we hebben allemaal een goede reden. Het belangrijkste is om die reden niet te vergeten. Er zijn genoeg fotografen die zich te veel verdiepen in het verbeteren en bekritiseren van hun werk, dat ze de reden waarom ze begonnen vergeten. Fotografie moet je gelukkig maken.

Lees ook: Inspiratie vinden. Hoe doe je dat?