Zo kies je de beste ISO-waarde

Zo kies je de beste ISO-waarde

Senta Bemelman 2754

In donkere omgevingen wordt fotograferen lastig. Een hogere ISO-waarde kan een uitkomst zijn, maar hoe ver kan je gaan totdat je ruis krijgt? En waar moet je rekening mee houden bij het instellen ervan?

Voordat je nog aan ISO-waarde denkt, moet je eigenlijk jezelf al een hele reeks vragen stellen. Dit komt doordat ISO niet een losstaand mechanisme is.

ISO werkt vaak in combinatie met andere functies en, belangrijker nog, verschilt per (licht)situatie. Is het bijvoorbeeld te donker, dan kun je een hoge ISO-waarde kiezen, maar dat levert vaak ruis op. In dat geval kan je misschien beter een statief gebruiken en een kleiner diafragmagetal kiezen. Daardoor wordt meer licht op de sensor toegelaten en heb je minder kans op beweging dan wanneer je uit de hand fotografeert.

Vragenlijst

Werk bij het instellen van je camera naar de ISO-waarde toe. Zie dat als de laatste stap waarin je de scherpte van je foto gaat fine-tunen. Gebruik deze vragen als leidraad

1: Wat voor licht heb ik?

Is het (te) donker, denk eventueel na over inflitsen of fotograferen met en statief. Heb je voldoende licht, dan is het vaak makkelijker omdat je dan zonder statief ook een lage ISO-waarde kan kiezen.

2: Heb ik een statief mee?

Soms kom je onverwacht een donkere setting tegen, zonder statief. Dit betekent dat fotograferen met een groot diafragma en lange sluitertijd niet mogelijk is, omdat je beweging krijgt wanneer je uit de hand fotografeert. Je waarschijnlijk een hogere ISO gebruiken, of een ondergrond vinden waar jij jouw camera op kan balanceren.

3: Beweegt het onderwerp (snel)?

Een snel bewegend onderwerp, zoals een vliegende vogel eist een snelle sluitertijd en vaak ook een hogere ISO-waarde. Maak je een stilleven, dan kan je een langere sluitertijd en lagere ISO kiezen.

Denk ook na over de momenten na het fotograferen. Wil je bijvoorbeeld je foto(‘s) gebruiken voor een canvas of banner, dan wil je liever de ISO zo laag mogelijk houden om ruis te voorkomen en de kwaliteit van je foto te behouden. Daarnaast is de angst voor ruis ook niet altijd nodig. Soms kan dit de sfeer op een foto versterken. Niet direct weggooien dus!

ISO, diafragma, sluitertijd

De juiste ISO-waarde kiezen doe je in combinatie met het diafragma en de sluitertijd. Dit heet de belichtingsdriehoek en vormt de basis van de belichting. In de video van Creatie Live wordt benadrukt dat de goede belichting kiezen een proces is. Deze drie onderdelen staan nauw met elkaar in verband.

Proberen

De belangrijkste manier om de juiste ISO-waarde te vinden, is ook de makkelijkste: door het te proberen. Fotografeer een situatie in verschillende ISO-waarden, bijvoorbeeld iedere ISO-waarde tussen 600 en 3200.  Zoom bij iedere foto maximaal in, of zet deze over op je computer om te zien of deze volledig ruisvrij zijn!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta