Wat kun je wél fotograferen in de middagzon?

Amy Schutte 1297
Hoe vaak hoor je niet dat je buiten het beste kunt fotograferen tijdens de ‘gouden uren’? De uren (of minuten) net na zonsopgang en zonsondergang? Vaak. Ook wordt meestal afgeraden om midden op de dag te fotograferen, omdat het licht dan hard en saai is en scherpe schaduwen veroorzaakt. Betekent dat dat je je camera in de tas laat zitten tijdens de middagzon? Zeker niet! Hier zijn een paar tips om interessante foto’s te maken in de middaguren.

Ga dichtbij

Fotografeer details in plaats van weidse foto’s. Pak je macrolens er bijvoorbeeld bij. Het voordeel is dat je nu voldoende licht hebt, wat voor macrofoto’s een noodzaak is. Zelfs onderwerpen in de schaduw zijn op het midden van de dag nog voldoende belicht, dus je kunt je helemaal uitleven op close-ups. Ook bij gebouwen of landschappen kun je je op de kleine details richten, in plaats van op het geheel. Een deurknop, mooie tegels of versiersels in het hout maken mooie macro’s.

Gebruik je flitser

Het voelt erg raar om in een situatie waarbij veel licht is is, nog meer licht te gebruiken. Maar een flitser vult de harde schaduwen die de middagzon kan creëren in, waardoor ze verdwijnen. Je kunt daar prima de interne flitser voor gebruiken. Een flitser zal als lichtbron niet sterker zijn dan de zon, dus de zon blijft het key light (‘hoofd licht’) terwijl de flitser dienst doet als fill light (‘opvul licht’).

Maak ‘startbursts’

In film en video zie je soms de zon als een soort ster. De stralen worden vereenvoudigd waardoor ze als een soort punten zichtbaar worden, een klein beetje zoals een kind de zon tekent. Dit noem je ‘starburst’. Je hebt er speciale filters voor, maar het je kunt het ook bereiken door je diafragma heel klein te maken. Dat kan ook in de middagzon.Kies voor A of Av (aperture priority) op je camera en zet het f/getal hoog. Zoek een mooie compositie op, waar de zon deel van uitmaakt en fotograferen maar.

Zoek naar patronen

Patronen die - min of meer- recht van boven belicht zijn, zijn leuke onderwerpen. Hoe meer je ernaar op zoek gaat, hoe vaker je ze spontaan tegenkomt. Denk aan paaltjes, straatwerk, architectuur. Het zand aan het strand wordt bijvoorbeeld vaak in een golvend patroon weggespoeld. Dit kun je allemaal prima bij de middagzon vastleggen, wanneer het patroon vol en gelijkmatig belicht wordt.

Maak je foto’s zwart-wit

Hoewel schaduwen vaak hard en scherp zijn in kleur, kunnen deze hoge contrasten prima tot hun recht komen in zwart-wit foto’s. Je kunt in zwart-wit ook iets verder gaan in  de nabewerking dan bij kleurenfoto’s, zonder dat de foto er onnatuurlijk uit ziet. Ze zijn immers al onnatuurlijk,we zien de wereld nu eenmaal niet in zwart-wit.

Wacht op wolken

In Nederland is de lucht zelden strakblauw. Jammer voor zonaanbidders, maar fijn voor fotografen. Een lichte sluierbewolking voor de middagzon maakt de perfecte softbox. De belichting is prachtig gelijkmatig en door de wolken zijn de schaduwen niet te hard. Dit is het soort belichting waar studiofotografen naar streven.

De zon is, ook op het midden van de dag, maar zelden recht boven je. Hou dus rekening met de richting van het licht, soms kun je beter even naar de andere kant lopen. Maar zoals je ziet kun je ook in het middagzonnetje prima uit de voeten en kun je gewoon foto’s blijven maken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy