Welke lens gebruik jij het liefst?

Waarom je als landschaps- of straatfotograaf ook een telelens mee moet nemen

Tieme Snijders 1426
Als je denkt aan landschappen of stadsgezichten, denk je vaak aan een (ultra)groothoek. Op die manier vang je het meest van de omgeving in je foto.

Eerste keuze

Een (ultra)groothoek is vaak de eerste keuze bij stadsgezichten of landschapsfotografie. Maar Michael Breitung legt je in onderstaande video haarfijn uit waarom je ook een telelens met je mee zou moeten nemen.

Foto’s van bijvoorbeeld landschappen die gemaakt zijn met een (ultra)groothoek kunnen bijzonder dynamisch zijn, ze trekken de kijker als het ware het beeld in. Maar om buiten de gebaande paden te wandelen is het leuk om voor de afwisseling ook een telelens te gebruiken.

Fotograferen met een telelens

Michael Breitung laat je in de video een aantal foto’s zien die gemaakt zijn met een telelens. Op die manier krijgt hij niet de mensen in beeld die voorbijlopen. Met de telelens krijgt hij meer detail in de foto. Met de telelens wordt het beeld ook ‘samengeperst’. Zo lijkt het alsof gebouwen dichterbij elkaar staan, terwijl ze in werkelijkheid verder uit elkaar leggen. Wat je wel in je achterhoofd moet houden bij het fotograferen met een telelens is dat je meer moet letten op lijnen en patronen, die de kijker de foto ‘intrekken’.

Ook bij landschapsfotografie

Bij landschapsfotografie is het ook niet altijd mogelijk om een (ultra)groothoek te gebruiken. Bijvoorbeeld als er te veel storende elementen in beeld zijn. Het kan ook een uitdaging zijn om met een telelens een landschapsfoto te maken. Het zet je aan het denken over wat je precies op de foto wilt hebben.

Hebben wij je nieuwsgierig gemaakt naar meer argumenten? Bekijk dan de video van Michael Breitung, hierin laat hij ook voorbeeldfoto's zien!

 

 

Heb jij een foto gemaakt van een stadsgezicht of een landschapsfoto met een telelens? upload deze dan in onze gallery!

Bekijk overigens ook deze mooie foto van Stefan Gan, gemaakt in Gouda.