Waarom de horizon rechtzetten niet makkelijk is

Tieme Snijders 1197
Soms lijkt het makkelijk, de horizon in de foto rechtzetten met bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop. Toch kan het ingewikkelder zijn dan je op voorhand zou denken.

De makkelijke gevallen.

In bijvoorbeeld landschapsfotografie: je hebt een foto gemaakt van de zee, of grote vlaktes. Er zijn weinig afleidende objecten in de foto. Dan is het simpel.

De moeilijke gevallen

Elke foto heeft een waarnemingshorizon. En deze komt niet altijd overeen met de werkelijke horizon. Misschien gebruik je een waterpas en lijkt de horizon volledig recht te zijn. Toch kan dit een illusie zijn. Hetzelfde geldt voor de horizon die je in de camera in kan stellen. Het kan recht lijken, maar dit hoeft het echter niet per se te zijn.

Wat ook het geval kan zijn is dat een horizon recht is, maar scheef lijkt! Zo kan het zijn dat je een foto hebt gemaakt van bijvoorbeeld de zee, waarbij de horizon recht is, maar het water toch uit beeld ‘lijkt te stromen’.

Wat je er aan kunt doen:

Verschillende objecten of elementen maken het lastig om een perfect rechte horizon te krijgen. Zoals:

Een ongelijke helling in beeld
Lensvervorming
Soms ontbreekt de horizon gewoon
Andere misleidende waarnemingen

Probeer te mikken op een waarneembare horizon. Meestal wil je dat je foto’s recht lijken, ook al zijn ze dat niet per se. Volg niet blind het ‘automatisch rechtzetten’ in de nabewerkingssoftware. Wat je ook kunt proberen is om het beeld te spiegelen. Zo krijg je een nieuwe kijk op je foto. En kun je met een nieuwe blik aanschouwen of het klopt wat je gedaan hebt.