Vliegtuigen fotograferen: bezoek eens een vliegshow

Amy Schutte 1642
In de buurt van de meeste vliegvelden heb je speciale plekken voor vliegtuigspotters.Op deze plekken zul je regelmatig fotografen vinden, bij de juiste omstandigheden in grote getale. Vliegtuigen zijn namelijk te gekke onderwerpen voor fotografie. Je kunt naar de speciale spottersplek bij de Buitenveldertbaan gaan, maar je kunt het ook anders aanpakken. In de zomer vinden er namelijk veel vliegshows plaats, die wellicht nog beter geschikt zijn voor fotografie!

In binnen- en buitenland worden regelmatig vliegshows georganiseerd. Het voordeel hiervan is dat de show dusdanig is ingericht dat het publiek een goed zicht heeft op de vliegtuigen. Dat betekent dus dat jij dat als ook fotograaf hebt. De vliegtuigen vliegen lager en halen interessante manoeuvres uit. Bovendien zal er een variëteit aan vliegtuigmodellen worden ingezet. Op internet kun je vinden waar er vliegshows zullen plaatsvinden.

Zoek een goed standpunt

Bij een vliegshow zullen de vliegtuigen overvliegen op een manier die voor iedereen in het publiek goed zichtbaar is. Dat wil niet zeggen dat je niet hoeft te zoeken naar een goed standpunt. Als je gebruik maakt van een statief en er gaat een lang persoon vlak voor je staan, zal dat je zicht ernstig belemmeren. Ga vroeg en bekijk het terrein goed. Ideaal is een kleine verhoging, als een heuveltje. Kijk waar het midden van het speelveld is, meestal zal de presentator of coördinator van de show daar staan. Dicht bij het hek kan een goede plek zijn, zodat er niemand voor je kan gaan staan. Zet een stoeltje neer om het jezelf gemakkelijk te maken en meteen een stukje terrein af te bakenen.

Plannen

Uiteraard moet je zorgen dat je spullen in orde zijn. Batterijen opgeladen, eventueel met reserves. Voldoende geheugen op de geheugenkaarten. Kijk of er een programma is voor de show. Vaak zit het meest spectaculaire gedeelte aan het einde, dus zorg dat je nog voldoende geheugen en accu over hebt. Probeer niet in het wilde weg te gaan schieten, maar bedenk van tevoren welke vliegtuigen je wil fotograferen en wat voor foto’s je wilt maken. Zo kun je veel gerichter te werk gaan en is de kans groter dat de foto’s die je wilde goed lukken.

Instellingen

Zorg ervoor dat je sluitertijd niet te laag is. Vliegtuigen bewegen zich snel dus de kans op onscherpe foto’s hangt in de lucht. (Pun intended). De algemene regel is dat de sluitertijd niet langzamer is dan twee keer de brandpuntsafstand van het langste gedeelte van je objectief. Gebruik je bijvoorbeeld een 70-300mm lens, dan is je sluitertijd tenminste 1/600. Je kunt de camera in Tv mode zetten zodat je de sluitertijd zelf instelt en de camera de rest doet. Of je kunt het helemaal handmatig doen. Bij een snelle sluitertijd, wat minder licht in de sensor laat, kun je je diafragma wat groter zetten (kleiner f/getal) of de ISO verhogen. Een uitzondering op de sluitertijd regel in dit geval is voor propellervliegtuigen. Wanneer je deze met een snelle sluitertijd fotografeert, zoals eerdergenoemde 1/600, wordt de beweging van het vliegtuig als het ware ‘bevroren’. Ook de propellers, zodat het lijkt of ze stilstaan. Dat kan er nep uitzien, het is immers een vliegtuig in vlucht met bewegende propellors. Daarom geven veel fotografen er de voorkeur aan om hiervoor een sluitertijd van 1/125 tot 1/180 seconden te gebruiken. Nu heb je de ‘propellor blur’ te pakken en is meteen duidelijk dat ze bewegen. Welke sluitertijd werkt is afhankelijk van het type vliegtuig en je brandpuntsafstand, dus een kwestie van uitproberen. Je kunt eventueel je camera ‘meetrekken’ met het vliegtuig om het scherp te houden. In de achtergrond ontstaat dan bewegingsonscherpte, wat heel mooi kan zijn. Maar als het een grijze of juist staalblauwe lucht is, zul je hier weinig van terugzien.

Belichting

Houd er rekening mee dat de lucht, op de achtergrond, vaak een stuk lichter is dan het onderwerp. Stel je camera in op single focuspunt, zodat je de belichtingsmeter op het vliegtuig zelf kunt richten en zo je instellingen kunt maken. Iets onderbelicht is niet zo erg, zeker niet wanneer je in RAW fotografeert. Zo wordt de achtergrond niet overbelicht en kun je in de nabewerking de belichting verbeteren.

Vliegshows en het fotograferen van vliegtuigen vereist wat oefening. Niet getreurd als het niet in één keer lukt dus. Blijven proberen en geniet van de show.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy