Vijf tips voor vogelfotografie

Vijf tips voor vogelfotografie

Redactie digifoto Starter 1076
Vogels zijn dankbare onderwerpen voor fotografie, maar kunnen soms lastig zijn om vast te leggen. Hier wat tips om je vogelfotografie te verbeteren.

1. Fotografeer tijdens de gouden uurtjes.

Licht is belangrijk voor een goede foto, maar buitenlicht is lastig te controleren. Je doet er dan ook goed aan om tijdens de 'gouden', of 'magische' uren op pad te gaan. Dit zijn de periodes net na zonsopgang en net voor zonsondergang. De zon staat dan laag waardoor je mooi, warm en zacht strijklicht krijgt. Vogels zullen er dan op hun best uitzien.

2. Verplaats je naar het niveau van de vogels

Vogels zijn over het algemeen kleine dieren. Als je daarom een foto van bovenaf maakt, of van veraf, dan komen je foto's afstandelijk over. Je kan je niet echt verplaatsen in de leefwereld van de beestjes. Probeer daarom af te dalen naar de hoogte van de dieren zelf, uiteraard als ze niet aan het vliegen zijn.

3. Richt je op de ogen

Net als bij tip 2 draait het bij deze tip om het meenemen van de kijker in de foto. Mensen zijn van nature gewend om direct naar de ogen van mensen te kijken, maar dit doen we ook bij dieren. Focus je daarom op de ogen. Zorg dat deze in ieder geval scherp in beeld zijn. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan ook beide ogen in beeld te brengen. Probeer, net als in tip twee op ooghoogte te komen van de vogel.

4. Probeer een actie vast te leggen

Sommige vogels, zoals reigers, houden van stilstaan langs de waterkant en niks doen. Althans dat lijkt natuurlijk maar zo. Eigenlijk zijn ze aan het loeren totdat er een lekker visje voorbij komt die ze uit het water kunnen pikken. Juist dat laatste moment is het interessants om vast te leggen. Heb daarom geduld en wacht tot er iets actiefs in het beeld gebeurd. Zorg er natuurlijk wel voor dat je klaar bent om de foto te nemen en zet dus alle instellingen goed.

5. Heb geduld bij vliegende vogels

We hebben het nog niet gehad over het belangrijkste kenmerk van vogels. Ze kunnen natuurlijk vliegen. Het maakt ze wel lastig om vast te leggen. En eerlijk, zelfs voor professionals blijft dit een moeilijke klus. Als je het aandurft hier mee aan de slag te gaan denk dan aan de volgende dingen.

  • Begin met langzaamvliegende vogels.
  • Bestudeer eerst het vlieggedrag (stijgt hij traag op? Maakt hij veel snelle bochtjes? Vliegt hij snel naar grote hoogte? Etc.).
  • Blijf de vogel volgen in je zoeker zodat je camera goed kan scherpstellen op de vogel.
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie