Vijf tips om goede stop motion video’s te maken

Amy Schutte 7068
Stop motion is een leuke manier om van een serie foto’s een video te maken. Door de foto’s snel achter elkaar te tonen geven ze de illusie van beweging. Een beetje als in zo’n boekje waarin een paard galoppeert. Los zijn het gewoon plaatjes van een paard, maar laat je de pagina’s door je handen bladeren, dan is het ineens een bewegend dier.

Dat kan met elke foto serie. Het is heel eenvoudig, als je maar het geduld hebt om veel foto’s vanaf hetzelfde standpunt en met dezelfde instellingen te maken. Hier zijn vijf tips om je stop motion filmpje te laten slagen.

 

1. Denk goed na over je onderwerp.

Stop motion werkt goed bij details (zoals gezichtsuitdrukkingen) of juist bij grote bewegingen, zoals een bewegende auto. Het is belangrijk dat er één grote beweging gaande is. De rest van de setting mag daar niet van afleiden. Visualiseer dus van tevoren je project.

2. Denk goed na wat het begin, midden en einde is.

Zo weet je precies welke bewegingen er gemaakt moeten worden. Je hebt, als je klaar bent, een heleboel foto’s te verwerken dus een logische lijn is makkelijk, Maar ook tijdens het opnemen is het handig om van tevoren goed in je hoofd te hebben wat er moet gebeuren. Zeker als je met anderen werkt, is een duidelijke lijn noodzakelijk. Maak eventueel een script of een storyboard, waarin je op lege a4 vellen uittekent wat er ongeveer gaat gebeuren. Weet wat je met je uiteindelijke video wil doen en wat je ermee wil zeggen.

3. Maak je foto’s goed.

Je eindigt met een hele serie foto’s, afhankelijk van hoe lang je je eindproject wil laten duren. Zou je die allemaal moeten gaan nabewerken, dan gaan er veel uren in zitten. Bovendien wordt het dan een vrij monotone klus. Zorg dus dat de basis - de foto’s - goed is. Hou de belichting en de scherpte consequent, kleine verschillen kunnen in stop motion juist erg opvallen.

4. Gebruik audio.

Audio versterkt emotie, dus daarmee kun je het gevoel dat je in je project wilde leggen groter maken. Dat hoeft niet perse zware emotie te zijn, ook vrolijkheid en gekkigheid kan extra aangezet worden met muziek. Of je zou kunnen kiezen voor een vertelstem, die je in de vorm van een voice over onder je video legt. Probeer de beelden desalniettemin voor zichzelf te laten spreken; ook zonder de verteller moet er een verhaal zijn. Let overigens op met muziek, als je je project wil verspreiden op websites of youtube. De laatste zal video’s met popliedjes blokkeren, tenzij er aantoonbaar rechten over zijn overgedragen. Ook op je website moet je, officieel, toestemming hebben voordat je muziek van anderen gebruikt,

5. Hou het klein.

De stapjes tussen elke foto moeten klein zijn. Hoe meer foto’s om een beweging uit te voeren, hoe beter de beweging wordt. Laat de camera op één punt staan terwijl de beweging zich voor de lens afspeelt.

Heb je geen zin om een hele nieuwe skill - die van video - aan te leren, dan kun je als fotograaf prima uit de voeten met stop motion. Bovendien is het een leuk project als je veel tijd hebt, ook met kinderen.



 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy