Tips voor fotograferen tijdens het ‘gouden uur’

Amy Schutte 2570
Veel fotografen maken dankbaar gebruik van het gouden uur; de momenten net na zonsopgang en voor zonsondergang, waar het licht mooi diffuus is en een warme toon heeft. Het buiten fotograferen tijdens deze uur is niet bijzonder ingewikkeld, zeker niet met de juiste voorbereiding. Maar toch een aantal tips om de mooiste resultaten te bereiken.
  • Zoek uit wanneer de gouden uren zijn. Wellicht een open deur, maar op zowel zonsopgang en zonsondergang verschuiven qua tijdstip en verschillen op verschillende plaatsen ter wereld. In landen die dichter bij de evenaar liggen wordt het sneller donker (of licht) dan landen die eerder dicht bij de polen liggen. Google eenvoudigweg ‘zonsopgang + plaats’ of ‘zonsondergang + plaats’  en je hebt het antwoord binnen seconden. Er is ook een app, genaamd ‘Magic Hour’, die speciaal gemaakt is voor fotografen die op zoek zijn naar dit magische licht.
  • Wees op tijd. Het gouden uur heet wel zo, maar duurt meestal minder lang. Wanneer je nog op zoek moet naar een onderwerp, ben je waarschijnlijk te laat. Zorg dus dat je op tijd klaar staat en in je hoofd hebt hoe je foto er ongeveer uit moet komen te zien. Denk er bij je opstelling natuurlijk aan dat de zon van plaats zal veranderen dus je moet een klein beetje vooruitdenken. En je weet, de zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen.
  • Stel je witbalans handmatig in. De toon van het licht is vaak warm, en dat wil je waarschijnlijk vangen in je foto. De automatische witbalans kan blauw toevoegen om wit echt wit te maken, wat niet de bedoeling is. Je kunt handmatig een hogere Kelvin waarde instellen of je witbalans op ‘schaduw’ zetten. Mede hierdoor is het een goed idee om in RAW te fotograferen, zodat je in de nabewerking nog alle kanten op kan met de witbalans.
  • Ondanks dat er minder hard licht is, kan het contrast nog steeds flink zijn, zeker als je een onderwerp fotografeert tegen de prachtig kleurende lucht. Zorg in dat geval dat je iets onderbelicht. In de nabewerking is het makkelijker om de details uit de schaduwen terug te krijgen, want wanneer delen overbelicht zijn ben je de informatie kwijt. Ook in RAW. Check dus goed je histogram. Of, als je een statief gebruikt, probeer de bracketing functie van je camera, om je dynamic range te vergroten.

Het gouden uur voor zonsondergang, dus aan het einde van de dag, wordt gevolgd door de schemering waarin de lucht vaak prachtig blauw kleurt. Ook dat is een interessant tijdstip om te fotograferen, zeker voor stadsfotografie. Pak dus niet meteen in als de zon onder is!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy