Tips om betere foto’s te maken op reis

Amy Schutte 1093
Reisfotografie is leuk! Je komt op niet-alledaagse plekken waar mensen zich bezighouden met dingen die je niet elke dag tegenkomt. En vaak heb je wat meer tijd en rust om rond te wandelen en te zoeken naar mooie scènes om een foto van te maken. Toch kom je vaak terug met foto’s die niet zo goed zijn als die in reismagazines staan. Daarom een aantal tips om het niveau van je reisfoto’s een stapje hoger te tillen.

Plannen

Goede foto’s gebeuren soms zo maar. Het licht is prachtig, het weer is goed en je loopt zo maar tegen een mooie gebeurtenis aan. Meestal gebeurt heb je echter niet zoveel mazzel, en zul je voorbereidingen moeten treffen. Denk er van tevoren over na wat je wil fotograferen en waar je dat kunt vinden. Wil je een drukke markt vastleggen? Zoek dan uit waar de grootste is in de plaats waar je bent (of in de buurt). Ga je het platteland in? Zoek dan uit waar de mooiste landschappen zich bevinden. Zo ben je niet ontzettend veel (kostbare) tijd kwijt voordat je je camera nog maar tevoorschijn hebt gehaald. Denk ook aan het licht. Er zijn handige apps, zoals the Photographers Ephemeris, die je laat weten hoe laat de zon opkomt en  ondergaat. En controleer een dag van tevoren het weerbericht. Zo weet je ongeveer wat je kunt verwachten van het licht en waar en wanneer je mooie plaatjes kunt maken.

Geduld

Het verschil met foto’s die je in mooie reisbladen ziet en kiekjes van vrienden die op dezelfde plaats zijn geweest, zit ‘m vaak in de tijd die de fotograaf heeft genomen om de foto te maken. Soms is het kwestie van lang wachten tot het licht mooi is of tot er iets gebeurt dat de bezienswaardigheid interessanter maakt. Even snel een foto klikken is niet altijd voldoende. Kijk ook altijd goed om je heen. Een strakke foto van de Eiffeltoren kan mooi zijn, maar is niets nieuws. Staat er een groepje françaises op de voorgrond en fotografeer je die, met de Eiffeltoren in de achtergrond? Dan is je foto wellicht al interessanter.

Bewust

Wees je volledig bewust van je omgeving. Soms ben je in je achterhoofd al bezig met de plaats waar je hierna nog naartoe wil, of de busreis die je nog moet regelen voor de volgende dag. Door echt in het moment te zijn en goed op te letten op je omgeving, begrijp je vaak meer van de gewoonten en mensen en kun je daar beter op inspelen. Praat ook met mensen. Wie weet staat er ‘s middags net iets bijzonders te gebeuren, of is er een mooie tempel om de hoek die veel minder bekend en minder druk bezocht is.

old-man

Denk snel na

Het ligt er natuurlijk aan naar wat voor soort foto’s je op zoek bent. Op een markt kun je best aan een marktkoopman vragen of hij of zij voor je wil poseren. Op straat ook. Maar bijzondere rituelen of andere spontane gebeurtenissen kun je niet stopzetten omdat je van standpunt wil veranderen of toch liever je camera anders wil instellen. Daarom moet je soms snel schakelen. Wees je, als je je camera bij je hebt, continu bewust van waar de zon staat. Je ISO kun je al op de gewenste waarde hebben staan. Of zet je camera in een ‘priority mode’. Maak vervolgens snel keuzes als er iets gebeurt, vaak kun je de scene niet opnieuw doen!

Denk na over je spullen

Je kunt geen onbeperkt aantal spullen meenemen op reis, helaas. Daarom moet je van tevoren keuzes maken. Wil je veel landschapsfoto’s maken? Dan kies je voor een groothoeklens. Voor wildlife kies je juist een telelens. Natuurlijk zijn er ook zoomlenzen die een groot bereik hebben op het gebied van brandpuntsafstand. Hou het gewicht in de gaten, vaak loop je er een hele dag mee rond. Het is ook aan te raden om je camera niet tevoorschijn te halen in gevaarlijke buurten. Wil je dit wel graag? Zorg er dan voor dat je spullen er niet te nieuw en duur uitzien. Wat tape over je camera zorgt ervoor dat ‘ie er wat afgeleefder uitziet. De camerariem, waar vaak in grote letters het merk op staat, kun je misschien van tevoren al vervangen met een wat meer sobere variant. Hetzelfde geldt voor je cameratas. Als het overduidelijk een cameratas is, kan iedereen raden dat er kostbare spullen in zitten. Misschien is een vulling voor je camera in een gewone tas geen slecht idee. Of een kleine cameratas die je in een grotere kunt ‘verstoppen’.Vergeet niet dat op sommige plekken de waarde van jouw camera voor iemand anders enkele maanden brood op de plank betekent.

Geniet!

Misschien ben je op reis gegaan om foto’s te maken, misschien heb je je camera meegenomen op vakantie. Soms willen je foto’s niet lukken of heb je te weinig tijd om aan fotograferen te besteden. Maak je niet druk. Er is altijd een nieuwe dag, waarin je misschien ineens wel heel veel mooie momenten kunt vastleggen. Geniet vooral van je reis!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy