Veelzijdige kitlenzen met stappenmotor

Review: Nikkor AF-P 18-55mm f/3.5-5.6 en AF-P 18-55mm f/3.5-5.6 VR

Jasper van Bladel 1859
De Nikkor AF-P 18-55mm f/3.5-5.6 is verkrijgbaar mét en zonder optische beeldstabilisatie (VR). We kijken of de lens, die voorzien is van een stappenmotor voor snelle en stille scherpstelling, een goede koop is. Ook bekijken we of je de versie mét of zonder VR moet hebben.

Het eerste dat opvalt aan de twee nieuwe Nikkor-kitlenzen, is de constructie. Om te kunnen fotograferen moet je de lens eerst een kwartslag draaien. De lens schuift dan naar buiten, zodat hij klaar is voor gebruik. Het is even wennen, zeker als je gewend bent om meteen te starten met fotograferen. Na een tijdje ben je er totaal aan gewend, dus het is enkel een kwestie van wennen.

Degelijk

De lenzen komen zeer degelijk over. Het is logisch dat een betaalbare lens zoals deze van plastic gemaakt is. Het betreft een kwalitatief goed plastic, dat niet glimt of goedkoop aanvoelt. Ook zijn de lenzen voorzien van een subtiel zilver randje, dat de 18-55mm een luxe aanzien geeft. De draaiende delen gaan soepel en niet te snel. Dat is een pluspunt, zo kun je geleidelijk en accuraat zoomen. De draaiende delen zijn voorzien van een rubber rand, die op zijn beurt weer voorzien is van een geribbeld patroon om een goede grip te garanderen. Ook het knopje waarmee je de lens uit- en inschuift voor én na gebruik komt degelijk over.
Het grote kenmerk van deze twee lenzen, is dat ze voorzien zijn van een stappenmotor. Deze stappenmotor maakt dat de scherpstelling preciezer, sneller en stiller is dan dat bij de voorgangers het geval was. Dat is een voordeel, zeker als je met de lenzen gaat filmen. Oudere lenzen willen nog weleens geluiden maken bij het scherpstellen, iets dat natuurlijk nogal hinderlijk is tijdens het filmen. Ook is de scherpstelmotor accurater bij het scherpstellen, zodat je verlost bent van een ‘zoekende’ autofocus.

Beeldstabilisatie

Dan is er nog het onderscheid tussen de versie mét en zonder optische beeldstabilisatie. De stabilisatie scheelt je 4 stops, je zult dus minder snel naar een hogere ISO-waarde of een statief gaan grijpen als de lichtomstandigheden minder geschikt zijn. In de praktijk is het effect van de stabilisatie goed merkbaar. Foto’s gemaakt onder uitdagende lichtomstandigheden waren met de versie zonder VR duidelijk minder scherp. De beeldstabilisatie is een optie die dus in de praktijk haar vruchten afwerpt.

Conclusie

Met de twee AF-P 18-55mm kitlenzen biedt Nikon een goede keuze aan fotografen die met een D3300, D5300 en de D5500 werken. Met oudere instapspiegelreflexen kunnen de lenzen overigens niet samenwerken, daar moet je rekening mee houden. Het spreekt voor zich dat iedere nieuwe Nikon vanaf nu compatibel zal zijn met de twee kitlenzen. Alles optellend zijn het veelzijdige lenzen, die goed gebruikt kunnen worden bij het filmen door de stappenmotor. De versie met beeldstabilisatie is aan te bevelen, doordat deze in de praktijk duidelijk voordeel biedt.

Kenmerken

+ Goede beeldkwaliteit, zeker in het midden van het beeld
+ Degelijke bouw
+ Beeldstabilisatie een voordeel
- Geen knoppen voor autofocus / handmatige focus
- geen zonnekap meegeleverd

Adviesprijs: €269,- met VR, zonder VR €209
Info: Nikon.nl