Opfriscursus sluitertijd

Opfriscursus sluitertijd

Redactie digifoto Starter 2445
Je hebt vast wel eens van het begrip sluitertijd gehoord, maar hoe zat het ook alweer? Met deze handige opfriscursus ben je zo weer op de hoogte!

Wanneer je met fotografie begint en de basisbegrippen leert, kom je sluitertijd vrijwel direct tegen. Dit is een belangrijk onderdeel van fotografie. Jouw camera is een mooi staaltje techniek en veel onderdelen staan met elkaar in verband. Een belangrijk onderdeel van het apparaat is de sensor. Dit is het gedeelte waarmee de camera lichtinformatie leest en omzet tot een (digitale) foto. Je bepaalt met het diafragma hoeveel licht er via de lens binnenkomt. Met de sluitertijd bepaal je hoelang de sensor aan het licht wordt blootgesteld. De sluitertijd en het diafragma staan met elkaar in verhouding. Daarnaast is ook de ISO-waarde belangrijk. Hiermee bepaal je in hoeverre het licht wordt versterkt. Deze drie elementen samen (diafragma, ISO-waarde, sluitertijd) wordt de belichtingsdriehoek genoemd.

Fotografiestand

Om de sluitertijd in te kunnen stellen moet je overgaan op de handmatige modi. Wanneer je de s-stand kiest, kun je enkel de sluitertijd bepalen. Het diafragma wordt aangepast op basis van de lichtmetingen die je camera uitvoert en de sluitertijd die je kiest. Wanneer je in de M-stand fotografeert kun je zowel de sluitertijd als het diafragma instellen. Dit kan ingewikkeld zijn als je net begint met je camera handmatig instellen. Bij zowel de M- als de S-stand kun je de ISO-waarde zelf instellen. Let echter wel op dat je de een niet te hoog getal kiest, hiermee verhoog je het risico op ruisvorming.

Licht en snelheid

Bij het kiezen van de sluitertijd is het onderwerp ook belangrijk. Beweegt dit snel? Kies dan een korte sluitertijd om de beweging te bevriezen zoals in de sportfotografie. Heb je een onderwerp dat niet beweegt, zoals een huis of skyline, dan kun je een langere sluitertijd kiezen en een statief gebruiken om bewogen beeld te voorkomen. Ook het aanwezige licht is belangrijk. Op en zonnige dag kun je op straat beter met een kortere sluitertijd fotograferen. Wanneer je met een groot diafragma fotografeert en je een lange sluitertijd gebruikt, krijg je een overbelichte foto. Fotografeer je in het donker en is er weinig licht, dan kun je het diafragma verder openen en een langere sluitertijd gebruiken om het aanwezige licht te vangen. Lees hier ook meer over het kiezen van de juiste sluitertijd.

Videotutorial

In deze video zie je in rap tempo hoe het ook alweer zat met de sluitertijd. De video is in het Engels. Lees onderaan hoe je Nederlandse ondertiteling krijgt!

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie