Actiefoto's bij slechte lichtomstandigheden

Actiefoto's bij slechte lichtomstandigheden

Liesbeth Wesdijk 1296
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: heb je de turnwedstrijd van je dochter gefotografeerd, kom je thuis, alle foto's bewogen! We geven je tips hoe je actiefoto's bij minder goede lichtomstandigheden wel gaan lukken.

Een turnwedstrijd, een paardenshow in een hal, een theatervoorstelling van je nichtje, allemaal gelegenheden waarbij je maar één kans hebt om juist dat geweldige actieshot te maken. En dan is het zo zonde als die foto's mislukken. Je kunt het voorkomen met behulp van onze tips!

Handmatig schieten

Om de volledige controle te hebben over je camera, doe je er verstandig aan om hem op Manual mode te zetten. Als je daar niet vertrouwd mee bent, of er zijn wisselende lichtomstandigheden, zet de camera dan op de A(v) mode, de voorkeursinstelling voor diafragma dus. Je zult hele andere dan je normale instellingen gebruiken, dingen die je camera nooit uit zichzelf zou doen. Dus vandaar dat je het beste op de M of A(v) stand kunt fotograferen.

Gebruik een snelle lens

Je hebt een lens nodig met een groot diafragma (= klein f-getal). Die is lichtgevoeliger en dus sneller. Omdat je onderwerp niet heel dichtbij zal zijn, heb je een telelens nodig. Een lichtgevoelige telelens is niet bepaald goedkoop, maar wel een goede investering. Goede resultaten behaal je b.v. met een 70 – 200 mm f/2.8. Een tussenring werkt helaas niet bij slechte lichtomstandigheden.

Groot diafragma

Zet het diafragma zo ver mogelijk open, dus op het kleinste f-getal. Op die manier laat je het meeste licht naar binnen. Je hebt dan wel een hele kleine scherptediepte, maar dat is in dit geval niet erg, eerder juist mooi. Als alleen je onderwerp scherp is met een wazige achtergrond geeft dat absoluut meerwaarde aan je foto's.

Sluitertijd

Je hebt een zo snel mogelijke sluitertijd nodig voor actiefoto's. 1/200 sec is echt minimaal om beweging vast te leggen. Als je met opzet bewegingsonscherpte wilt creëren kun je de sluitertijd iets langzamer zetten. Maar anders dus 1/200e en het liefst hoger als het licht dat toe laat. Ook als je geen bewegingsonscherpte ziet op je LCD-scherm, wil dat nog niet zeggen dat de foto's echt scherp zijn. Zodra je thuis de foto's wat groter ziet, is er toch vaak een blur te zien.

ISO

Zet je ISO zo hoog mogelijk. 1600 – 3200 zou sowieso geen probleem moeten zijn voor de moderne camera's, maar als het nodig is, zou ik het zelfs op ISO 6400 zetten. Beter een beetje ruis in je foto dan dat ze onscherp zijn.

Testen

Voordat de actie begint is het belangrijk dat je test of je instellingen kloppen. In een sporthal met constante verlichting is dit niet zo moeilijk, maar als je b.v. in een theater bent met wisselende verlichting, zul je continu je instellingen aan moeten passen aan de omstandigheden.

Het fotograferen

  • Zoom in op je hoofdonderwerp. Als je twijfelt of je instellingen echt goed zijn, kun je iets minder inzoomen en later het beeld croppen.
  • Zet je camera in continu-mode. Als de actie begint, neem je 2 – 4 foto's achter elkaar, dan heb je de meeste kans op een goede foto van het goede moment.
  • Fotografeer ook de momenten waarin je onderwerp stilstaat. Bijvoorbeeld bij turnen heb je altijd even het moment dat de turnster een bepaalde pose aanneemt voor een sprong. Een prachtig moment om gezichtsexpressie vast te leggen zonder angst voor bewegingsonscherpte.
  • Focus op de ogen, omdat je met een groot diafragma fotografeert, zul je het onmiddellijk merken wanneer je niet op het juiste deel focussed. Let daar dus goed op.
  • Gebruik de autofocus mode van je camera. Bij bewegende voorwerpen is dat bij Canon Al Servo en bij de andere merken AF-C.
  • Controleer continu via je LCD scherm of je foto's goed zijn en verander eventueel je instellingen als dat nodig is.
  • Eenmaal thuis zul je waarschijnlijk je foto's moeten nabewerken, ruis onderdrukken, verscherpen van je onderwerp. Op internet kun je daar diverse tutorials over vinden.


Het fotograferen van snelle actie onder niet ideale lichtomstandigheden vraagt veel van jou en je camera. Met deze tips zullen je foto's enorm verbeteren. Maar actiefoto's maken is iets wat je moet oefenen, je moet leren snel de instellingen te veranderen wanneer dat nodig is. Heb jij, net als Eric 't Kindt een prachtige actiefoto gemaakt, zet hem dan in onze gallery. We leren graag van je exifdata!
Hier kun je meer lezen over sportfotografie.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth