Zo doe je dat: tuinvogels fotograferen

Zo doe je dat: tuinvogels fotograferen

Liesbeth Wesdijk 2465
Om 'wilde' dieren te fotograferen, hoef je echt niet op safari naar Afrika. Ook de vogels in je tuin zijn immers wilde dieren. We geven je een aantal tips hoe je ze het best op de foto kunt zetten.

De voorbereiding

De meeste kans om wilde vogels te fotograferen heb je vanaf de late herfst tot het voorjaar. Maak een natuurlijk ogend voederplankje voor ze, het liefst in de buurt van een struik of klein boompje. Hier zullen ze namelijk eerst op landen, om even letterlijk de kat uit de boom te kijken voor ze gaan eten. Eventueel kun je zelf een stevige tak in de buurt van het voederplankje maken, waar de vogels op kunnen landen.

Het comfortabelst is het natuurlijk als je vanuit je warme huis kunt fotograferen. Vergeet dan vooral niet de ramen aan beide zijdes schoon te maken! Maar ook vanuit een schuurtje kun je je verschuilen en mooie foto's maken. Neem dan een deken o.i.d. mee tegen de kou.
Houd rekening met het licht. Een creatieve foto met tegenlicht is leuk, maar dat wil je niet de hele tijd natuurlijk. Plaats dus je attributen zo dat het licht goed op de vogels valt. Als je achtergrond te druk of niet mooi is, hang dan b.v. een camouflagenet op of een laken in een rustige, natuurlijke kleur.

Zorg er ook voor dat je een drink- en wasgelegenheid voor de vogels plaatst. Ook in de winter willen ze graag baden, een mooie gelegenheid voor bijzondere foto's. Of plaats een struik met eetbare besjes, veel vogels zijn daar dol op. Eventueel kun je er een net overheen doen tegen vroegtijdige 'diefstal', wat je weghaalt tijdens de eerste sneeuwval. Kun je je voorstellen wat voor mooie foto's dat oplevert? Zorg ervoor dat je een uitgebreide keuze aan voer hebt, zodat je ook diverse vogels in je tuin zult hebben.

De foto's

Als je voerplek goed bezocht wordt, zul je al snel merken dat het fotograferen van stilzittende vogels makkelijk is. Tijd om de lat hoger te leggen! Zet je toestel op 'burst-mode' en wacht tot het vogeltje vanaf de tak naar je voerplek vliegt. Je krijgt dan prachtige actiefoto's. Ook wil het nog wel eens gebeuren dat wanneer het erg druk is bij je voerplek, ze onderling wat lopen te kibbelen. Ook leuk voor het plaatje.

Afhankelijk van hoever je voerplek bij je zitplaats vandaan is, de beste resultaten krijg je met een telelens. Het liefst eentje van 300 mm en meer.
Als je een afstandsbediening hebt voor je camera, kun je je camera ook dichterbij de voerplek zetten en met de afstandsbediening afdrukken. Vogels wennen snel aan een object wat verder toch niet beweegt.

Behalve dat vogels fotograferen ontzettend leuk en een mooie uitdaging is, help je ze op deze manier ook de winter door. En soms is het zo grappig om te kijken naar al die drukte in je tuin, dat je bijna vergeet om af te drukken. Maar, als jij net als Mieke Hellwich ook zo'n mooie foto van b.v. een pimpelmees hebt gemaakt, plaats die dan in onze gallery. Hier kun je meer tips lezen over het fotograferen van vogels.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth