Winterfotografie: waar moet je op letten?

Belangrijke aspecten om op te letten wanneer je er 's winters op uit trekt met je camera!

Christel  de Wolff 2811
De dagen zijn kort en koud en, hoewel de winters niet meer zo streng zijn als vroeger, moet je goed opletten wanneer je gaat fotograferen in winterse omstandigheden. We geven je dan ook een paar belangrijke tips!

Let op je apparatuur (met name accu's) 

Als het koud is, werken accu's en batterijen minder goed en vooral minder lang. Zorg er dus voor dat je altijd een extra set batterijen of een opgeladen extra accu hebt. Bewaar deze op een warmere plek zoals in de binnenzak van je jas. 

Pas op met smeltend water

Wanneer sneeuw of hagel smelt, kan het vocht je camera binnendringen. Zorg dus dat tijdens het fotograferen je camera en  objectief beschermt zijn met een regenhoes die goed past. Zo'n hoes kost bijna niks en neemt nauwelijks ruimte in beslag in je tas.

Zorg goed voor jezelf! 

Er is niks zo vervelend dan jezelf koud en klam voelen. Als dat het geval is, kun je je niet concentreren op fotografie. Het beste is om meerdere lagen kleding aan te trekken. Dit houdt je warm, maar geeft je tevens de mogelijkheid om een laagje uit te doen wanneer je het te warm krijgt, bijvoorbeeld als je een wandeling maakt naar de volgende fotolocatie. 

Denk ook aan waterbestendige kleding. Een spijkerbroek die eenmaal nat is, blijft de hele dag vochtig en dat is vervelend. Een goede outdoorbroek droogt sneller en is vaak ook nog eens windbestendig.  Draag een muts als dat nodig is en vergeet vooral niet om goede, warme, waterdichte schoenen aan te doen, want wanneer je voeten eenmaal koud zijn, is dat vaak het startsein voor de rest van je lichaam. 

Lees ook: Bescherm je gear tegen slecht weer

Handschoenen? 

Het is best lastig om met handschoenen aan de knoppen van de camera goed te bedienen. Toch heb je, als het echt serieus koud is, goede handschoenen nodig. De fotospeciaalzaak kan je hierin adviseren, want er zijn zeker handschoenen te koop waarmee je ook nog alle knoppen goed kunt bedienen. Zeker als je vaker in koude omstandigheden fotografeert is dat de investering waard!

Lees ook: Natuurfotografie accessoires: must-haves voor jouw natuuravontuur

Laat je apparatuur acclimatiseren

Het regelmatig van binnen naar buiten gaan en omgekeerd, is funest voor je apparatuur. Er vormt zich condens zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van je toestel en lens. Laat je camera daarom altijd 'wennen' aan de temperatuur. Dit geldt voor zowel warm als koud.  Je kunt hem in de tas laten wanneer je hem niet gebruikt en altijd even wachten tot je hem er uit haalt bij een andere binnen- of buitentemperatuur. Het liefst toch wel minstens een uur. Hetzelfde geldt voor je objectieven.

Denk goed na over je belichting! 

In de winter staat de zon vaak laag en daarom heb je minder hard licht. Maar wanneer het heeft gesneeuwd, is je camera volledig in de war vanwege de witte ondergrond. Als je de belichting dan niet zelf aanpast, zal je camera geneigd zijn om de foto onder te belichten, waardoor de sneeuw grijs uitvalt in plaats vanwit. Controleer dus goed je histogram. In de nabewerking kun je ook nog van alles doen, maar beter is het om tijdens het fotograferen alles al goed voor elkaar te hebben. 

Geen sneeuw? Dan maak je die toch gewoon zelf! Lees ook: Tutorial: Een sneeuwlandschap in de lente

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel