De beste apparatuur voor portretfotografie

De beste apparatuur voor portretfotografie op een rijtje gezet

Liesbeth Wesdijk 2733
Heb je nu echt ontzettend dure camera’s en lenzen nodig om mooie portretfoto’s te maken? Als je bij Flickr of Instagram kijkt, zie je ook geweldige foto’s die met een smartphone of een basic camera gemaakt zijn. Hoe zit dat?

In principe is het heel simpel: als je een goede fotograaf bent, schiet je ook met mindere apparatuur goede foto’s. Ben je een leek, dan zijn je foto’s zelfs met de beste camera en lens genomen, waarschijnlijk niet noemenswaardig. Voordat je dure spullen aanschaft, is het belangrijk dat je de techniek van het fotograferen beheerst. De kwaliteit van je apparatuur moet aansluiten bij jouw niveau als fotograaf. Het is toch ook een beetje zonde als je een enorm dure camera hebt liggen, waarvan je nauwelijks de functies begrijpt, laat staan dat je ze gebruikt.

En terwijl je skills verbeteren door ervaring op te doen, kun je ook elke keer je camera’s en lenzen aanpassen aan je niveau. Dat gezegd hebbende, ben ik erg benieuwd wat een ervaren portretfotograaf aan apparatuur heeft liggen. Gelukkig wilde een kennis van me, die met name erg ervaren is in de bruids- en portretfotografie, m’n nieuwsgierigheid wel bevredigen. Dit zit er in haar standaard uitrusting (ik heb er geen merk bij gezet, omdat voor iedereen die voorkeur anders ligt):

- Twee full frame camera’s, waarvan er 1 perfecte foto’s blijft geven als je de ISO hoger moet zetten vanwege minder licht.

- Telelens 70 – 200 mm F/2.8. Het voordeel van een telelens is dat het beeld niet vervormd en dat je uit de comfortzone van het model kunt blijven.
- Zoomlens 24 – 105 mm F/4. Een lichte lens, ideaal voor evenementen en reisfotografie.
- Groothoeklens 85 mm F/1.2 Deze lens geeft een hele mooie DOF en is uitstekend geschikt voor portretfotografie. Ook is deze lens enorm lichtgevoelig en daardoor goed geschikt bij mindere lichtomstandigheden.

- Diverse statieven. Het voordeel van weken met een statief is dat je eerst de opstelling helemaal kunt bepalen en je je daarna alleen nog maar bezig hoeft te houden met het model. Je kunt rustig nog iets verschikken aan haar kleding bijvoorbeeld, zonder dat je de hele scène weer verstoord.

- Externe flitsers – gemakkelijk voor het fotograferen op locatie
- Afstandsbedieningen voor de externe flitsers
- Lichtmeter, essentieel als je op de juiste manier wilt belichten

- Studiolampen. Hiermee kun je het uiteraard zo gek maken als je wilt, maar je hebt in ieder geval een softbox nodig voor een beetje goede studiofotografie.

- Laptop. Een ideaal hulpmiddel bij portretfotografie. Je kunt je model aan de hand van geschoten beelden uitleggen wat je precies wilt zien.

Als ik het rijtje zo zie dan moet ik nog even doorsparen. Toch ben ik er niet door ontmoedigd, immers, ook met een mindere camera is het mogelijk prachtige foto’s te maken! En zo heb ik nog iets om van te dromen.

Heb jij misschien een prachtige portretopname gemaakt, net als Peter Heins, plaats die dan in onze gallery en laat ons meegenieten.

Wil je wat meer over de basisprincipes voor portretfotografie weten, kijk dan hier even. Op deze pagina kun je portrettips van fotograaf Martin Schoeller bekijken.


 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth