Oefening, oefening, oefening

Tips voor het fotograferen van vogels in vlucht

Renzo Gerritsen 3530
Er komt veel techniek en kennis bij kijken, maar ook een beetje geluk.

In dit artikel lees je enkele belangrijke tips voor het fotograferen van vogels in vlucht. Een van de meest noodzakelijke ingrediënten is geduld. Je kunt een hele dag fotograferen zonder dat je met het gewenste resultaat thuis komt. In de meeste gevallen komt er ook wat geluk bij kijken om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Hopelijk zal dit artikel je bruikbare informatie geven zodat geluk wat minder belangrijk wordt.

Kies een locatie

Laten we beginnen met het kiezen van de beste locatie. In de buurt van rivieren of meren vind je geschikte locaties omdat er daar veel voedsel is te vinden voor vogels. Zoek een positie op een heuvel die je op ooghoogte brengt met de vogels. Bekijk de positie van de zon zodat je niet tegen de zon in fotografeert. Licht dat van achter komt of van links of rechts van je positie heeft de voorkeur. Ook zullen vogels over het algemeen in de wind opstijgen en in de wind landen, dus als je de windrichting van je locatie kent, kun je de vliegrichting van de vogels die je fotografeert voorspellen.

Belichting

Een goede belichting speelt een belangrijke rol. Zoals bij elke andere vorm van buitenfotografie is het gouden licht dat je 's morgens en 's avonds ziet het beste. Omdat je vogels in de lucht fotografeert kan je langer blijven fotograferen en toch een goede belichting krijgen. 

Gans in vlucht

Maak jezelf onzichtbaar

Je moet jezelf zo min mogelijk zichtbaar maken als je de vogels niet wilt verjagen. In sommige gevallen is het misschien zo simpel als geen felgekleurde kleding dragen, maar je kunt het zo bont maken zoals je zelf wil door bijvoorbeeld camouflage te gaan dragen. Probeer jezelf ook altijd zo klein mogelijk te maken zodat vogels je minder snel zien.

Bestudeer je onderwerp

Bestudeer de vogels die je fotografeert om hun gewoontes te leren. Dit kan je helpen hun bewegingen te voorspellen. 

Lenskeuze

Het kiezen van de juiste lens kan een uitdaging zijn. Voor een optimale kans op een goede foto wil je het liefst een lens van minimaal 300 mm, maar een prime-lens van 500 mm tot 600 mm heeft de voorkeur. Helaas zijn deze lenzen niet goedkoop. Door dit soort lenzen te gebruiken kan je op veilige afstand blijven en toch de vogels zeer dichtbij in beeld brengen zonder kwaliteitsverlies.

Adelaar in vlucht

Statief

De reden dat je een statief gebruikt is omdat je vaak werkt met grote en zware lenzen. Een statief verlicht je dus in dit geval. Een geweldig statiefkop voor het fotograferen van vogels tijdens vlucht, vooral als je een grote lens gebruikt, is de Gimbal-kop. Het brengt je camera en lens in balans en vereist heel weinig kracht om links en rechts en op en neer te pannen. Een minder dure optie is een Pan-kop, die ook beweging in alle richtingen op twee verschillende assen mogelijk maakt. De meer gebruikelijke balhoofd kan worden gebruikt met effect voor vogels in vluchtfotografie, maar is geen zeer stabiele oplossing voor zeer grote lenzen.

Instellingen

Bij het fotograferen van vogels hou je rekening met de sluitertijd, diafragma en je ISO. Deze instellingen spelen een belangrijke rol bij het verkrijgen van de perfecte belichting. Je leest het al, we gaan geen gebruik maken van de automatische stand. 

Vogels in vlucht, dat gaat vaak met grote snelheid. Je moet in dit geval dus fotograferen met een snelle sluitertijd. Met een snelle sluitertijd kan je de beweging van de vogel 'bevriezen' en volledig scherp in beeld brengen. Ga voor ten minste 1/1000ste van een seconde tot 1/2000ste van een seconde. Nog sneller is beter, indien mogelijk!  Je diafragma stel je in op ongeveer f 8 om zoveel mogelijk scherptediepte te krijgen. Je zult merken dat de combinatie van de diafragma en de snelle sluitertijd een donkere foto oplevert. Dit kan je compenseren door je ISO omhoog te zetten. Probeer je ISO echter zo laag mogelijk te houden, want hoe hoger je ISO, hoe meer ruis je zult zien. Wanneer je met een full frame camera gaat werken zul je merken dat je makkelijker je ISO omhoog kunt zetten zonder dat je veel ruis ziet. Met een crop camera zie je sneller ruis bij hogere ISO. Het is dus even een kwestie van veel uitproberen en er bekend mee worden.

Scherpstellen

Om ervoor te zorgen dat je vliegende vogel scherp blijft, stel je de scherpstelmodus van je camera in op continu scherpstellen. In deze modus zal de camera zich continu scherpstellen met de beweging van de vogel, zolang je de ontspanknop half ingedrukt houdt en op de vogel gericht bent.

Meeuwen in vlucht

Techniek

Tijdens het fotograferen van de vogel in vlucht moet je met de vogel mee 'pannen'. Dat betekent dat je de vogel met je lens blijft volgen. Wanneer je dit met dezelfde snelheid doet als de vogel krijg je de vogel scherp in beeld en door de snelle beweging wordt je achtergrond wazig. Dit vergt heel veel oefening! Jouw snelheid moet zo gelijk mogelijk zijn met die van de vogel om de kans op scherpe foto's te optimaliseren.

Het is een natuurfotografieprincipe dat je het oog van de vogel scherp wilt houden. Als u uw camera in de hand houdt, probeer dan uw linkerhand onder de loop van je lens en je ellebogen dicht bij je lichaam te houden. Dit zal je helpen de camera zo gelijkmatig mogelijk te bewegen. Als je staat, houd je benen gespreid om je een goede stevige basis te geven. Als je van plan bent om je locatie en positie een tijdje vast te houden, wordt het gebruik van een statief aanbevolen om je stabiel te houden, vooral als je een zeer zware lens gebruikt.

Dus blijf alert en zoek naar kansen om grote vogels vast te leggen in vlucht. Het vergt veel oefenen om dat perfecte beeld te krijgen, maar als je dat eenmaal doet ben je verslaafd.

Bekijk de mooiste vogelfoto van Carina Dumais uit onze Gallery!

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo