Op tijd voor de wintervakantie

Leer bergen fotograferen met deze 7 handige tips

Renzo Gerritsen 2646
Van bergen kan je het hele jaar door foto's maken, maar er is iets met de herfst- en winterseizoenen die een extra niveau van 'wow' toevoegen aan deze landschapsfoto's. Lees 7 tips voor het fotograferen van bergen en berglandschappen.

#1. Veiligheid staat voorop

Bij het fotograferen van bergen sta je volop in de natuur en betreed je vaak ruw terrein. Het is dus belangrijk dat je je eigen veiligheid voorop stelt. Zorg dat je de juiste kleding hebt voor elk seizoen en dat je overal op voorbereid bent. Denk aan regenkleding, speciale schoenen als er sneeuw ligt, denk aan navigatie of aan een fluitje om de aandacht te kunnen trekken mocht het noodlot hebben toegeslagen.

#2. Filters, filters, filters

Het gebruik van filters in de natuur is ten zeerste aan te raden. Een UV-filter helpt blauwe kleurzwemen te voorkomen en om je lens te beschermen, mocht je je lens ergens tegenaan stoten. Je zal je misschien afvragen of een UV-filter helpt? Op grote hoogte geeft dit zeker verschil. 

Je polarisatiefilter is je grootste vriend. Het helpt reflecties tegen gaan van bijvoorbeeld water of sneeuw en het maakt je kleuren een stuk dieper en intensiever.

Tot slot kan je je ND-filter meenemen, een filter waarmee je overdag lange sluitertijden kunt behalen. Dit geeft een mooi effect. Daarnaast kan je een ND Grad filter meenemen om het verschil in contrast te behouden tussen de grond en de lucht. Je ziet al snel dat bij een goed belichte foto de lucht veel te licht is en de kleur blauw of de structuur uit de wolken verdwijnt. Met een BD Grad filter kan dit voorkomen worden. 

#3. De keuze van je lens

De keuze van je lens is volledig aan jou. Met een groothoeklens kan je grote landschappen fotograferen en met een zoomlens kan je meer detailfoto's schieten. Je kunt beide lenzen meenemen, dan heb je het beste van beide werelden.

#4. Laat de ruimte zien

Door met een groothoeklens te fotograferen kan je goed laten zien op welke hoogte je staat of hoe hoog de berg is die voor je staat. Je kunt hiermee ontzettend veel ruimte creëren, alsof het lijkt alsof je zelf in het landschap staat bij het bekijken van de foto. Met groothoeklenzen kan je ook mooi die diepte creëren door iets mee te nemen in je voorgrond.

Berglandschap

#5. Gebruik een klein diafragma

Als je alles van voor tot achter scherp wilt hebben, dan kies je voor een klein diafragma (lees: dichtgeknepen diafragma, groot diafragmagetal) zoals f/11 of f/13. f/16 of f/22 is ook mogelijk, maar let op diffractie.

#6. . Maak een panorama!

Om echt die ruimte te benadrukken in je foto gebruik je een groothoeklens, maar je kan het ook nog bonter maken. Je kunt ook een panorama maken waardoor je pas ècht goed het enorme landschap in beeld kunt brengen.

#7. Let op je belichting

Als je fotografeert in een sneeuwlandschap dan moet je goed op je belichting letten. De camera zal je foto al snel onderbelichten. Laat je niet foppen door de lichtmeter van je camera, maar hou goed je histogram in de gaten. Zo kun je de belichting van je foto in de gaten houden, beter dan wanneer je op je kleine LCD-scherm zal kijken.

Ga je deze winter op wintersport, zorg dan dat je deze tips altijd bij je hebt!

Bekijk ook deze prachtige bergfoto van Tilly Meijer uit onze Gallery.

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo